Upadłość konsumencka a odszkodowanie z polisy na życie po pobycie w szpitalu — czy syndyk może je przejąć?
R
RatunekDlaSpolki
Jestem w trakcie upadłości konsumenckiej i po niedawnym pobycie w szpitalu zgłosiłem świadczenie z prywatnej polisy na życie, którą opłacałem jeszcze przed ogłoszeniem upadłości. Ubezpieczyciel ma wypłacić pieniądze na moje konto, a ja nie wiem, czy taka kwota będzie potraktowana jak zwykły wpływ i trafi do masy upadłości. To nie jest odszkodowanie od sprawcy ani z OC, tylko świadczenie z mojej własnej polisy za hospitalizację. Czy ktoś miał podobną sytuację? Czy ma znaczenie, kiedy została zawarta polisa?
Odpowiedzi (7)
A
Atryk
2026-05-09 20:10
Co do zasady syndyk może zainteresować się takim świadczeniem, bo jeśli prawo do wypłaty powstało już po ogłoszeniu upadłości i pieniądze wpływają na Twoje konto, często jest to traktowane jako składnik masy upadłości, ale dużo zależy od warunków polisy i momentu powstania roszczenia. Masz już stanowisko syndyka albo sądu w sprawie innych wpływów na konto?
F
FarbaSpec
2026-05-10 07:21
Odpowiedź do Atryk
Co do zasady syndyk może zainteresować się takim świadczeniem, bo jeśli prawo do wypłaty powstało już po ogłoszeniu upadłości i pieniądze wpływają na Twoje kont
Atryk dobrze zwrócił uwagę, że duże znaczenie ma moment powstania roszczenia, ale przy takim świadczeniu z prywatnej polisy na życie sprawa nie zawsze jest automatyczna. Jeśli wypłata jest związana z pobytem w szpitalu już po ogłoszeniu upadłości, syndyk faktycznie może uznać, że to wpływ wchodzący do masy, choć czasem bada się też, czy to świadczenie ma bardziej osobisty charakter i z czego dokładnie wynika z umowy. Sporo zależy od OWU i od tego, czy samo zdarzenie ubezpieczeniowe nastąpiło przed czy po ogłoszeniu upadłości. Pobyt w szpitalu był już po ogłoszeniu upadłości?
O
Olek
2026-05-10 08:25
Odpowiedź do Atryk
Co do zasady syndyk może zainteresować się takim świadczeniem, bo jeśli prawo do wypłaty powstało już po ogłoszeniu upadłości i pieniądze wpływają na Twoje kont
Też mi się wydaje, że kluczowy będzie moment powstania prawa do tego świadczenia, a nie sam wpływ na konto, bo przy prywatnej polisie sytuacja może wyglądać inaczej niż przy zwykłym dochodzie. A pobyt w szpitalu był już po ogłoszeniu upadłości czy jeszcze przed?
M
Marcin
2026-05-11 15:51
Odpowiedź do Atryk
Nie do końca tak to działa, bo świadczenie z prywatnej polisy na życie po pobycie w szpitalu często nie jest wrzucane automatycznie do masy upadłości jak zwykły „nowy majątek”, tylko trzeba patrzeć na charakter tego świadczenia i zapisy polisy. Kiedy dokładnie ogłoszono upadłość, a kiedy był pobyt w szpitalu?
K
Kamil
2026-05-11 10:19
To nie zawsze jest traktowane jak „zwykły wpływ”, ale też nie ma prostej zasady, że syndyk na pewno tego nie ruszy. Dużo zależy od tego, jaki dokładnie charakter ma to świadczenie z polisy i czy da się je podciągnąć pod kwoty wyłączone spod egzekucji albo związane ściśle z Twoją osobą i zdrowiem. W praktyce syndyk zwykle będzie chciał znać źródło wpływu, więc dobrze mieć decyzję ubezpieczyciela i warunki polisy, żeby było jasne, za co dokładnie jest wypłata. Masz już informację z ubezpieczalni, czy to jest świadczenie szpitalne, dzienne, czy jakaś jednorazowa suma z tytułu pobytu?
P
PrasaExpert
2026-05-16 08:08
Co do zasady takie świadczenie z prywatnej polisy też może zainteresować syndyka, bo wpływa do twojego majątku, ale sporo zależy od tego, czy prawo do wypłaty powstało już po ogłoszeniu upadłości i jak potraktuje to sędzia-komisarz. Masz już informację od syndyka albo w umowie polisy, za jaki dokładnie okres i z jakiego tytułu jest ta wypłata?
P
Patrycja
2026-05-20 17:23
U mnie syndyk kazał zgłaszać każdy większy wpływ na konto i świadczenie z polisy też wchodziło do rozmowy, bo liczy się to, czy roszczenie powstało już w trakcie trwania postępowania i jak zostało zakwalifikowane. Sam fakt, że to prywatna polisa na życie po hospitalizacji, nie oznacza automatycznie, że pieniądze są „nietykalne”. W praktyce dużo zależało od podejścia syndyka i od tego, czy uznał to za składnik masy upadłości, więc lepiej niczego nie ukrywać, bo potem są tylko niepotrzebne problemy. Masz już informację od syndyka, jak każe zgłaszać takie świadczenia?