KRZ: wygrana licytacja auta od syndyka, ale brak zaświadczenia potrzebnego do rejestracji — czy tak bywa?

W
WaldekMajster
· 2026-05-09 20:36
Wygrałem licytację samochodu prowadzoną przez syndyka, uiściłem całą cenę i odebrałem pojazd na podstawie protokołu wydania. Otrzymałem umowę sprzedaży, natomiast nie wydano mi odrębnego zaświadczenia, które według wydziału komunikacji ma być potrzebne do rejestracji pojazdu z masy upadłości. Syndyk twierdzi, że komplet dokumentów został już przekazany i nie przewiduje wystawiania dodatkowego pisma. Czy w praktyce przy sprzedaży auta przez syndyka sama umowa sprzedaży powinna wystarczyć do rejestracji, czy zazwyczaj wydawane jest jeszcze osobne zaświadczenie? Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją przy zakupie pojazdu z licytacji syndyka?

Odpowiedzi (4)

I
Igor 2026-05-09 21:58
To się zdarza, bo przy sprzedaży przez syndyka urząd zwykle opiera się na umowie sprzedaży i protokole wydania, a jeśli wydział komunikacji upiera się przy dodatkowym zaświadczeniu, to niech wskaże konkretnie, jaki dokument i na jakiej podstawie prawnej ma być jeszcze potrzebny. Masz od nich coś na piśmie albo chociaż nazwę tego „zaświadczenia”?
S
SublimacjaLab 2026-05-18 14:43
Odpowiedź do Igor
To się zdarza, bo przy sprzedaży przez syndyka urząd zwykle opiera się na umowie sprzedaży i protokole wydania, a jeśli wydział komunikacji upiera się przy doda
Igor ma sporo racji, bo sam protokół wydania i umowa sprzedaży często wystarczają, ale urząd niekiedy oczekuje jeszcze dokumentu potwierdzającego umocowanie syndyka albo wskazującego, że sprzedaż nastąpiła w toku postępowania upadłościowego. Dopytałbym w wydziale komunikacji, czy chodzi im konkretnie o postanowienie sądu, odpis z KRZ czy jakieś zaświadczenie od syndyka.
Z
Znakowanie24 2026-05-10 07:21
Z tego co kojarzę, przy sprzedaży auta przez syndyka nie ma jednego „specjalnego” zaświadczenia, które zawsze musi być osobno wydane do rejestracji. Zwykle podstawą jest dokument nabycia, czyli umowa albo dokument potwierdzający sprzedaż w postępowaniu upadłościowym, plus standardowe papiery pojazdu. Problem często polega na tym, że konkretny wydział komunikacji oczekuje jeszcze dokumentu pokazującego umocowanie syndyka albo tego, że sprzedaż rzeczywiście nastąpiła z masy upadłości. Sam protokół wydania auta nie zawsze im wystarcza, ale to nie znaczy automatycznie, że syndyk miał obowiązek wystawić jakieś odrębne „zaświadczenie” pod taką nazwą. Bardziej wygląda to na rozbieżność między tym, czego żąda urząd, a tym, co syndyk standardowo wydaje. Ja bym raczej dopytał w wydziale komunikacji, jaki dokładnie dokument mają na myśli i pod jaką podstawą go wymagają, bo czasem chodzi po prostu o postanowienie sądu albo odpis potwierdzający funkcję syndyka. Wtedy łatwiej wrócić do syndyka z konkretną nazwą dokumentu, a nie z ogólnym hasłem o „zaświadczeniu”. Masz może z urzędu informację, jak dokładnie nazwali ten brakujący dokument?
K
Krawiec 2026-05-13 09:08
Miałem bardzo podobną sytuację przy aucie kupionym z masy upadłości i u mnie też w urzędzie na dzień dobry chcieli jakieś „dodatkowe zaświadczenie”, chociaż syndyk twierdził, że umowa i protokół wystarczą. Finalnie okazało się, że dużo zależy od konkretnego wydziału komunikacji i od tego, jak urzędnik interpretuje temat. U mnie pomogło dopiero pokazanie kompletu papierów razem z postanowieniem albo dokumentem potwierdzającym umocowanie syndyka do sprzedaży, bo wcześniej też odbijałem się od okienka. Sam syndyk żadnego osobnego zaświadczenia mi nie wystawił i mówił, że standardowo tego nie robi. Znam też przypadek, gdzie urząd chciał dokument w stylu potwierdzenia, że sprzedaż nastąpiła w toku postępowania upadłościowego, mimo że z samej umowy to wynikało. Więc tak, takie przepychanki niestety się zdarzają i nie zawsze problem jest po stronie syndyka, tylko bardziej po stronie urzędu i ich praktyki. Jak masz już umowę, protokół wydania i dokumenty auta, to wygląda to raczej na spór o formę dokumentu niż na brak podstaw do rejestracji. W umowie masz wprost wpisane, że sprzedaży dokonał syndyk masy upadłości?