KRZ: wygrana licytacja lokalu użytkowego od syndyka, ale w środku nadal jest najemca — czy tak bywa?

P
Pawel1981
· 2026-05-10 17:46
Brałem udział w przetargu w KRZ na lokal użytkowy po spółce z o.o. z branży meblarskiej i moja oferta na 286 tys. zł została wybrana. W ogłoszeniu było wskazane, że przedmiotem sprzedaży jest lokal wraz z udziałem w częściach wspólnych, bez wyraźnej informacji o trwającym najmie. Po wpłacie ceny i przy ustalaniu terminu wydania dostałem informację od kancelarii syndyka, że w lokalu nadal działa najemca i nie chce się od razu wyprowadzić. Syndyk twierdzi, że sprzedaż dotyczyła samego prawa własności, a kwestia opróżnienia lokalu to już osobna sprawa po stronie nabywcy. Na miejscu wciąż są regały, dokumenty i część wyposażenia, a lokal jest mi potrzebny pod własną działalność transportową od przyszłego miesiąca. Nie wiem też, czy protokół przekazania może zostać podpisany, jeśli nie mam faktycznego dostępu do całej powierzchni. Czy przy licytacji od syndyka po zapłacie ceny i wyborze oferty naprawdę zdarza się, że lokal nie jest od razu wydawany jako pusty?

Odpowiedzi (1)

M
Marcin 2026-05-10 18:20
Tak, niestety to się zdarza częściej, niż się ludziom wydaje: syndyk sprzedaje to, co jest w masie upadłości, a temat najemcy wychodzi dopiero przy wydaniu lokalu i potem zaczyna się ustalanie, czy umowa najmu dalej wiąże i na jakich zasadach. Masz od syndyka albo z księgi wieczystej cokolwiek na piśmie o tej umowie?