KRZ: wygrana licytacja ruchomości od syndyka, ale po terminie zapłaty ceny syndyk zatrzymał wadium mimo prośby o 1 dzień zwłoki — czy tak bywa?

K
Kasia_z_Poznania
· 2026-05-15 14:06
Wygrałam licytację ruchomości od syndyka w KRZ i wpłaciłam wadium, ale przed przelewem całej ceny pojawił się problem techniczny w banku. Syndyk napisał, że jeśli pieniądze nie wpłyną dokładnie w terminie, to przepadnie mi wadium i oferta upada, bez żadnej możliwości krótkiego przesunięcia. Czy przy sprzedaży z masy upadłości tak to zwykle wygląda?

Odpowiedzi (1)

O
Olek 2026-05-15 15:08
Z mojego doświadczenia to niestety dość częsty scenariusz przy sprzedaży od syndyka, bo oni zwykle trzymają się terminów bardzo sztywno i nie chcą robić wyjątków, nawet przy jednodniowym poślizgu. Wadium często przepada właśnie wtedy, gdy cena nie wpłynie w terminie, a nie wtedy, gdy ktoś miał dobrą wolę i tylko problem techniczny po drodze. To bywa brutalne, ale syndycy zasłaniają się warunkami sprzedaży i odpowiedzialnością za masę upadłości. Miałaś to zapisane w obwieszczeniu albo regulaminie sprzedaży?