Upadłość konsumencka a nagroda jubileuszowa z pracy — czy trzeba zgłosić ją syndykowi?

T
Tomek_z_Gdanska
· 2026-07-03 08:05
Jestem już po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej, ale jeszcze przed ustaleniem planu spłaty wierzycieli. Pracuję na etacie i kadry poinformowały mnie, że w przyszłym miesiącu dostanę nagrodę jubileuszową za staż pracy, około 3200 zł brutto. Nie jest to premia uznaniowa, tylko świadczenie wynikające z regulaminu zakładu pracy. Czy taka nagroda wchodzi do masy upadłości i trzeba ją od razu zgłosić syndykowi? Czy syndyk może potraktować ją inaczej niż zwykłe miesięczne wynagrodzenie?

Odpowiedzi (10)

N
NadrukPlus 2026-07-03 08:45
Raczej nie traktowałbym tego jak „zwykłej” premii, tylko jako składnik wynagrodzenia ze stosunku pracy, więc syndyk może się tym interesować tak jak innymi wypłatami z etatu. To, że nagroda wynika z regulaminu, nie wyłącza jej automatycznie z masy upadłości. Lepiej też nie zakładać, że skoro plan spłaty nie jest jeszcze ustalony, to taka wypłata jest poza sprawą. Czy syndyk dostaje już informacje o Twoich comiesięcznych wynagrodzeniach od pracodawcy?
P
PrasaExpert 2026-07-03 08:49
Raczej nie traktowałbym tego jak zwykłej premii do dowolnego zatrzymania, bo nagroda jubileuszowa ze stosunku pracy może być potraktowana podobnie jak inne składniki wynagrodzenia. To, że wynika z regulaminu, a nie z uznania pracodawcy, nie przesądza jeszcze, że jest poza zainteresowaniem syndyka. Lepiej zgłosić sam fakt jej wypłaty syndykowi i poczekać, jak zakwalifikuje kwotę po potrąceniach oraz przy uwzględnieniu części wolnej od zajęcia. Czy syndyk zajmuje już u Ciebie część pensji przez pracodawcę?
G
GrafikPrasowy 2026-07-13 08:03
Odpowiedź do PrasaExpert
Raczej nie traktowałbym tego jak zwykłej premii do dowolnego zatrzymania, bo nagroda jubileuszowa ze stosunku pracy może być potraktowana podobnie jak inne skła
PrasaExpert dobrze zwrócił uwagę, że samo źródło nagrody w regulaminie nie załatwia sprawy. Dopytałbym jeszcze, czy syndyk już zajmuje część wynagrodzenia z etatu i czy pracodawca przekazuje mu informacje o wszystkich składnikach pensji. Przy takiej nagrodzie znaczenie może mieć też to, czy zostanie wypłacona razem z normalną pensją, czy osobnym przelewem. Masz już jakieś pismo od syndyka albo kadr, jak traktują dodatkowe składniki wynagrodzenia?
I
Igor 2026-07-03 08:49
Tak, zgłosiłbym to syndykowi od razu, bo nagroda jubileuszowa traktowana jest jak świadczenie ze stosunku pracy i może mieć znaczenie dla masy upadłości albo planu spłaty. Masz już kontakt z syndykiem w sprawie bieżącego wynagrodzenia?
M
MaszynaSzyje 2026-07-03 09:08
Taką nagrodę zwykle traktuje się jak składnik wynagrodzenia, więc syndyk i tak może dostać informację przez pracodawcę. Ja bym po prostu zgłosił ją od razu syndykowi i zapytał, jaka część będzie potrącona.
A
Atryk 2026-07-03 10:44
Odpowiedź do MaszynaSzyje
Taką nagrodę zwykle traktuje się jak składnik wynagrodzenia, więc syndyk i tak może dostać informację przez pracodawcę. Ja bym po prostu zgłosił ją od razu synd
Też bym poszedł w tym kierunku co MaszynaSzyje, bo u mnie syndyk patrzył na takie rzeczy jak na wpływ z pracy, a nie osobny „prezent” od pracodawcy. Kadry i tak miały kontakt z syndykiem przy wynagrodzeniu, więc ukrywanie albo czekanie tylko robiłoby niepotrzebne zamieszanie. W moim przypadku po zgłoszeniu syndyk po prostu wyliczył, jaka część zostaje mi zgodnie z limitami, a jaka idzie do masy. Masz już zajęcie wynagrodzenia prowadzone przez kadry?
P
Patrycja 2026-07-03 10:22
Taka nagroda jubileuszowa zwykle jest traktowana jak dodatkowy składnik wynagrodzenia, więc syndyk może chcieć ją uwzględnić przy masie upadłości albo potrąceniach. Ja bym po prostu zgłosił mu informację o wypłacie i kwocie netto, żeby potem nie było zarzutu ukrycia dochodu.
T
TestKolorow 2026-07-03 19:59
Odpowiedź do Patrycja
Taka nagroda jubileuszowa zwykle jest traktowana jak dodatkowy składnik wynagrodzenia, więc syndyk może chcieć ją uwzględnić przy masie upadłości albo potrąceni
Patrycja dobrze to ujęła, tylko doprecyzowałbym, że sama nazwa „nagroda jubileuszowa” raczej nie wyłącza jej z oceny przez syndyka, bo przy etacie zwykle patrzy się na to jak na element dochodu z pracy. Ja bym poinformował syndyka o terminie wypłaty i kwocie po potrąceniach, a kadry wiedzą już o upadłości i kontakcie z syndykiem?
J
Julka 2026-07-03 15:14
Taka nagroda jubileuszowa co do zasady jest traktowana jak składnik wynagrodzenia za pracę, więc syndyk zwykle powinien o niej wiedzieć i ocenić, jaka część podlega zajęciu jak przy pensji. Sprawdzałaś już, czy kadry dostały od syndyka konkretne potrącenia z wynagrodzenia?
S
Serwisant 2026-07-03 18:27
Taka nagroda jubileuszowa zwykle jest traktowana jak składnik wynagrodzenia ze stosunku pracy, więc syndyk może się nią zainteresować tak samo jak pensją, z uwzględnieniem kwot wolnych od zajęcia. Skoro jesteś już po ogłoszeniu upadłości, a przed planem spłaty, lepiej nie zakładać, że to „poza sprawą”, tylko poinformować syndyka, że takie świadczenie wpłynie. To, czy całość albo część trafi do masy, zależy od wyliczeń jak przy potrąceniach z wynagrodzenia i od Twojej sytuacji rodzinnej. Masz już od syndyka ustalone, jaka część pensji jest co miesiąc przekazywana do masy?