Skarga o wznowienie postępowania a wstrzymanie egzekucji komorniczej — czy to w ogóle zatrzyma zajęcia?
J
Jakub
Cześć, jestem Jakub i mam pytanie o sytuację, w której dopiero teraz dowiedziałem się o prawomocnym wyroku (sprawa sprzed ok. 2 lat), bo korespondencja szła na stary adres. Komornik już zajął mi wynagrodzenie i co miesiąc schodzi ok. 2 300 zł, a dodatkowo dostałem pismo o dalszych czynnościach w egzekucji. Jeśli złożę skargę o wznowienie postępowania, to czy samo jej wniesienie wstrzyma egzekucję albo przynajmniej zajęcie pensji? Czy trzeba czekać na decyzję sądu, czy może komornik może wstrzymać się z potrąceniami wcześniej? Pytam, bo nie wiem, czy to w ogóle jest droga, która realnie może zatrzymać egzekucję na tym etapie.
Odpowiedzi (11)
P
Pawel
2026-03-03 09:02
Samo wniesienie skargi o wznowienie postępowania co do zasady nie wstrzymuje egzekucji, więc zajęcie wynagrodzenia zwykle dalej “idzie” jak dotychczas. Żeby realnie zatrzymać potrącenia, potrzebne jest osobne postanowienie sądu o wstrzymaniu wykonania wyroku albo o wstrzymaniu postępowania egzekucyjnego (czasem po złożeniu odpowiedniego wniosku), a komornik działa dalej, dopóki czegoś takiego nie dostanie. W takiej sytuacji często też dochodzi wątek doręczeń na stary adres, ale to bardziej kwestia do wykazania w skardze i wniosku o wstrzymanie niż automatyczna “blokada” egzekucji. Masz już sygnaturę sprawy egzekucyjnej i tytułu wykonawczego, żeby to podpiąć pod wniosek do sądu?