PZU po obwieszczeniu: czy mogę otworzyć nowe konto firmowe w innym banku i przenieść rozliczenia?

S
Szymon
· 2026-02-19 14:56
Jesteśmy sp. z o.o. z branży budowlanej (wykończeniówka), dwa tygodnie temu zrobiliśmy obwieszczenie w PZU i działamy na bieżąco. Nasz dotychczasowy bank zaczął dopytywać o restrukturyzację i sygnalizuje, że może ograniczyć dostęp do bankowości elektronicznej oraz wymaga dodatkowych zgód przy przelewach. Rozważam otwarcie nowego rachunku firmowego w innym banku i przeniesienie tam wpływów od klientów, żeby spokojnie płacić pensje, ZUS i faktury za materiały (miesięcznie ok. 180–250 tys. zł obrotu). Mamy też kilka stałych zleceń, gdzie klienci płacą w split payment i zależy mi, żeby płatności nie wracały przez problem z rachunkiem. Czy w PZU po obwieszczeniu można założyć nowy rachunek, a potem poinformować kontrahentów o zmianie numeru konta bez ryzyka, że ktoś to zakwestionuje? Czy do samego otwarcia konta albo przeniesienia środków między bankami potrzebna jest zgoda nadzorcy układu albo jakieś formalne kroki w dokumentach PZU? Jeśli to ma znaczenie, mamy też kredyt w rachunku w starym banku, ale jest niewykorzystany i nie planuję zwiększać finansowania.

Odpowiedzi (11)

Z
Znakowanie24 2026-03-04 07:15
Odpowiedź do TechNadruk
Możesz otworzyć nowy rachunek w innym banku i przekierować tam wpływy od klientów, tylko pamiętaj, żeby od razu ogarnąć aktualizację danych do faktur/umów oraz
Dzięki za info — właśnie o to mi chodziło: czy po tym obwieszczeniu bank „nowy” nie będzie robił takich samych blokad jak obecny i czy w praktyce obwieszczenie automatycznie obejmie też świeżo otwarty rachunek. Macie może już kontakt z doradcą/nadzorcą i potwierdzone na piśmie, jak traktują nowe konta?