Art. 841 k.p.c. (zwolnienie spod egzekucji) — czy pozew osoby trzeciej zatrzyma licytację zajętego auta?
O
Ola
Komornik prowadzi egzekucję przeciwko mojemu byłemu partnerowi i zajął samochód, który jest zarejestrowany na mnie. Mieszkamy pod tym samym adresem, ale prowadzę własną jednoosobową działalność w branży cateringowej i auto jest mi potrzebne do dostaw. Dług dotyczy jego starej sprawy z 2022 r., a z pisma od komornika wynika kwota ok. 38 tys. zł plus koszty. Pokazałam dowód rejestracyjny i fakturę zakupu na moje dane, a mimo to auto zostało wpisane do protokołu zajęcia i wyznaczono termin licytacji za niecały miesiąc. Czy w takiej sytuacji złożenie pozwu osoby trzeciej o zwolnienie spod egzekucji (art. 841 k.p.c.) powoduje, że egzekucja z tego auta zostanie wstrzymana do czasu rozstrzygnięcia? Jeśli nie działa to automatycznie, to jak wygląda w praktyce kwestia „zatrzymania” licytacji, gdy termin jest już wyznaczony? Chciałabym zrozumieć, czy jest realna szansa, żeby komornik przestał wykonywać czynności wobec mojego samochodu, zanim sąd zdąży cokolwiek rozpoznać. Pozdrawiam, Ola.
Odpowiedzi (15)
M
MaszynaSzyje
2026-02-21 08:05
Samo wniesienie pozwu z art. 841 k.p.c. zwykle nie zatrzymuje licytacji z automatu, potrzebne jest jeszcze postanowienie sądu o wstrzymaniu egzekucji w tym zakresie. Masz już potwierdzenie, że złożyłaś też wniosek o zabezpieczenie (wstrzymanie sprzedaży auta) i dołączyłaś umowę/fakturę na zakup na siebie?
K
Krzys
2026-02-21 08:53
Sam pozew z art. 841 k.p.c. zwykle nie zatrzymuje egzekucji „automatycznie”, więc komornik może iść dalej z procedurą aż do czasu, gdy sąd wyda postanowienie o zabezpieczeniu albo komornik sam wyłączy rzecz spod egzekucji po analizie dokumentów. W praktyce kluczowe jest, żeby w pozwie od razu zawrzeć wniosek o zabezpieczenie (żeby wstrzymać sprzedaż/licytację auta na czas sprawy) i dołączyć wszystko, co pokazuje Twoją własność oraz że samochód faktycznie jest wykorzystywany w Twojej działalności. Dowód rejestracyjny pomaga, ale sądy patrzą przede wszystkim na umowę/fakturę, dowody zapłaty, ubezpieczenie, serwis, ewentualnie leasing/kredyt i kto realnie utrzymuje auto. To, że mieszkacie pod tym samym adresem, często jest powodem zajęcia „z ostrożności”, ale nie przesądza o tym, czy komornik trafił w majątek dłużnika. Jest też termin na taki pozew – co do zasady miesiąc od chwili, gdy dowiedziałaś się o zajęciu naruszającym Twoje prawa – więc dobrze mieć potwierdzenia dat. Jeśli licytacja jest już wyznaczona, bez zabezpieczenia bywa nerwowo, bo po sprzedaży dochodzi kolejny etap walki o pieniądze zamiast o samo auto. Byliście kiedyś małżeństwem albo auto było kupowane „na wspólne” i on figuruje gdziekolwiek w dokumentach (współwłaściciel, współkredytobiorca, współleasing)?
D
DrukarniaX
2026-02-22 09:37
Jeśli auto jest faktycznie Twoje (a nie tylko „na Ciebie” w papierach), to kluczowe jest, jakie dokumenty masz i z jakiej daty jest ta faktura/umowa oraz czy partner kiedykolwiek tym autem rozporządzał jak swoim. Samo złożenie pozwu z art. 841 k.p.c. zwykle nie wstrzymuje automatycznie licytacji, bo do tego potrzebne jest jeszcze zabezpieczenie, a komornik często jedzie dalej, dopóki nie ma decyzji sądu. Dopytam: kiedy dokładnie kupiłaś auto i czy masz też potwierdzenie zapłaty (przelew) na siebie, a nie gotówkę bez śladu?
D
Darek
2026-02-28 17:13
Sam dowód rejestracyjny i faktura na Ciebie to dobry start, ale z tego co wiem, pozew z art. 841 k.p.c. nie zatrzymuje automatycznie licytacji — komornik zwykle jedzie dalej, jeśli nie ma wstrzymania od sądu. Jeśli auto faktycznie jest Twoje i masz na to papiery, taki pozew to sensowna droga, tylko liczy się czas. Dopytałabym jeszcze, czy komornik formalnie zawiadomił Cię jako osobę trzecią o zajęciu i czy masz już wyznaczony termin licytacji?
Z
Znakowanie24
2026-03-01 11:05
Sam dowód rejestracyjny i faktura zwykle pomagają, ale komornik i tak może zająć auto, jeśli uzna, że faktycznie korzysta z niego dłużnik albo że jest „w jego władaniu” pod wspólnym adresem. Pozew z art. 841 k.p.c. to droga, żeby sąd potwierdził, że rzecz należy do osoby trzeciej, tylko że samo wniesienie pozwu nie wstrzymuje automatycznie licytacji — do tego jest osobny wniosek o zabezpieczenie. Jeśli auto jest Ci realnie potrzebne do działalności, to opisz to konkretnie (dostawy, umowy, trasy), bo to może mieć znaczenie przy zabezpieczeniu. Kiedy komornik wyznaczył termin licytacji albo kiedy dostałaś pismo o zajęciu?