Upadłość konsumencka a odszkodowanie z OC po kolizji — czy wchodzi do masy i czy trzeba je zgłaszać?
S
SyndykWyjasnia
Jestem na etapie kompletowania dokumentów do wniosku o upadłość konsumencką i mam ok. 128 tys. zł długów (kredyt gotówkowy plus dwie chwilówki). Pracuję na umowie o pracę w branży logistycznej i dojeżdżam do pracy własnym autem. Niedawno miałem kolizję nie z mojej winy i ubezpieczyciel sprawcy wstępnie wskazał, że odszkodowanie z OC może wynieść około 9–12 tys. zł. Wypłata ma być dopiero za kilka tygodni, a ja zastanawiam się, kiedy najlepiej złożyć wniosek, żeby potem nie było problemów formalnych. Jeśli złożę wniosek teraz, to czy odszkodowanie wypłacone już po złożeniu wniosku albo po ogłoszeniu upadłości traktuje się jako „nowy” wpływ czy jako składnik majątku do masy upadłości? Czy takie odszkodowanie trzeba ujawnić we wniosku i później zgłosić syndykowi, nawet jeśli finalnie pieniądze pójdą na naprawę auta? Co w sytuacji, gdy ubezpieczyciel rozliczy naprawę bezgotówkowo z warsztatem zamiast wypłaty na konto — czy to zmienia sposób traktowania sprawy?
Odpowiedzi (3)
K
Kolorysta
2026-03-30 11:30
U mnie w podobnej sytuacji (upadłość w toku + szkoda z OC) syndyk traktował wypłatę jak „nowy” wpływ i chciał mieć o tym informację, nawet jeśli pieniądze miały pójść prosto na naprawę auta. W praktyce pytali, czy to jest odszkodowanie gotówkowe, czy bezgotówkowo na warsztat, bo przy bezgotówkowej temat bywa prostszy, a przy gotówce potrafią dopytywać, na co poszło. Ja po prostu od razu zgłosiłem, że będzie wypłata i dołączyłem pismo z ubezpieczalni z kwotą/terminem, żeby potem nikt nie robił problemu, że coś „wyszło” na konto bez słowa. Masz już wybraną naprawę bezgotówkową w warsztacie, czy planujesz wypłatę na konto?
P
Pawel
2026-03-30 13:08
Odpowiedź do Kolorysta
U mnie w podobnej sytuacji (upadłość w toku + szkoda z OC) syndyk traktował wypłatę jak „nowy” wpływ i chciał mieć o tym informację, nawet jeśli pieniądze miały
Też kojarzę, że syndyk zwykle chce mieć informację o takiej wypłacie, bo to jednak konkretna kwota, która pojawia się „po drodze” w trakcie sprawy. Sporo zależy od formy likwidacji szkody: przy bezgotówkowej rozlicza się to bardziej jak naprawę, a przy gotówce łatwiej, żeby potraktowali to jak wpływ do rozliczenia, nawet jeśli finalnie pieniądze idą na doprowadzenie auta do stanu sprzed kolizji. Przy aucie potrzebnym do dojazdów często patrzą też, czy to faktycznie jest odtworzenie majątku (naprawa), czy zostaje „nadwyżka” w kieszeni. Masz już potwierdzone, czy ubezpieczyciel wypłaci gotówkę na konto, czy będzie rozliczenie bezgotówkowe z warsztatem?
D
DobryPapier
2026-03-30 13:00
U mnie w podobnej sytuacji syndyk potraktował odszkodowanie z OC jako „nowe” pieniądze, więc kazał to normalnie zgłosić, nawet jeśli wypłata miała być już po złożeniu wniosku. W praktyce dużo zależało od tego, czy to była wypłata „do ręki”, czy bezgotówkowo na warsztat i czy auto jest potrzebne do dojazdów do pracy, bo wtedy dało się sensownie wyjaśnić, że to ma iść na naprawę. Ja po prostu od razu opisałem zdarzenie i kwotę szacunkową w papierach/uzupełnieniu i miałem spokój, bez kombinowania, a później dosłałem potwierdzenie wypłaty. Masz już zgłoszoną szkodę jako rozliczenie bezgotówkowe (naprawa w warsztacie), czy kasa ma trafić na Twoje konto?