Upadłość konsumencka a kaucja za wynajem mieszkania — czy trzeba ją ujawnić i czy syndyk może ją przejąć?

S
SyndykWyjasnia
· 2026-04-02 06:46
Wynajmuję mieszkanie od kilku lat i mam wpłaconą kaucję, a jednocześnie rozważam złożenie wniosku o upadłość konsumencką. Umowa najmu nadal trwa i chciałbym dalej tam mieszkać, więc nie wiem, jak traktowana jest taka kaucja w postępowaniu. Czy kaucję trzeba wpisać do majątku we wniosku i czy syndyk może domagać się jej zwrotu albo ingerować w umowę najmu?

Odpowiedzi (7)

E
Ewelina 2026-04-02 07:31
Kaucja z reguły jest Twoją wierzytelnością wobec wynajmującego (zwrotną dopiero po zakończeniu najmu i rozliczeniu), więc we wniosku zwykle się ją ujawnia, a syndyk co do zasady mógłby się interesować jej „ściągnięciem” dopiero wtedy, gdy stałaby się wymagalna (np. po rozwiązaniu umowy) — przy trwającym najmie nie ma prostego „zabrania kaucji” bez ruszania samej umowy. Na jaką kwotę jest kaucja i czy masz zaległości w czynszu/mediach?
D
Darek 2026-04-02 07:35
Odpowiedź do Ewelina
Kaucja z reguły jest Twoją wierzytelnością wobec wynajmującego (zwrotną dopiero po zakończeniu najmu i rozliczeniu), więc we wniosku zwykle się ją ujawnia, a sy
Też to tak rozumiem jak Ewelina: kaucja wygląda bardziej na „roszczenie o zwrot” dopiero na koniec najmu, więc przy trwającej umowie raczej nie ma czego przejmować ani wyciągać na siłę, a samo ujawnienie we wniosku zwykle zamyka temat. Masz kaucję przelaną na konto właściciela czy np. w gotówce i jest to wpisane w umowie?
D
DobryPapier 2026-04-02 07:53
Jeśli dobrze rozumiem, kaucja jest u Ciebie „zamrożona” u właściciela i wraca dopiero po zakończeniu najmu, więc pytanie brzmi czy w upadłości traktuje się ją jak Twoją wierzytelność o zwrot kaucji, mimo że umowa trwa. Masz w umowie zapis, na co dokładnie kaucja może być potrącana (czynsz, media, szkody) i czy jest tam termin/warunki jej rozliczenia? No i czy kaucja była wpłacona przelewem i masz potwierdzenie, czy raczej „do ręki” z pokwitowaniem — bo to też może mieć znaczenie przy opisie we wniosku. Jaką masz kwotę kaucji i na jakich warunkach jest teraz najem (czas określony czy nieokreślony)?
D
Drukarniarz 2026-04-02 08:13
U mnie kaucja poszła we wniosku jako wierzytelność wobec wynajmującego (bo realnie to jego kasa do czasu rozliczenia po wyprowadzce) i syndyk nie rwał umowy najmu ani nie próbował jej „ściągać” w trakcie, dopóki normalnie płaciłem czynsz i nie było tematu rozwiązania umowy. Masz kaucję na zwykłej umowie najmu i czy wynajmujący trzyma ją u siebie, czy np. na osobnym koncie?
S
SublimacjaLab 2026-04-02 08:33
Kaucja przy trwającym najmie to zwykle nie „gotówka do wzięcia”, tylko Twoje roszczenie o zwrot po zakończeniu umowy, o ile nie pójdzie na zaległości albo szkody. W praktyce w upadłości ujawnia się takie prawo (wierzytelność), bo formalnie to nadal element majątku, ale syndyk nie ma z czego jej „przejąć”, dopóki umowa trwa i kaucja siedzi u wynajmującego. Co innego, jeśli najem się skończy w trakcie postępowania i pojawi się realny zwrot kaucji – wtedy to już może wejść do rozliczeń. Masz w umowie zapis, że kaucja może być zaliczana na czynsz/rachunki przy trwaniu najmu, czy tylko do rozliczenia na koniec?
F
FarbaSpec 2026-04-02 08:53
Miałem podobny dylemat i u mnie kaucja była traktowana bardziej jak „wierzytelność” wobec wynajmującego (bo realnie dostajesz ją dopiero po rozliczeniu najmu), więc we wniosku ją ujawniłem, żeby nie było potem gadania, że coś ukryte. Syndyk nie robił mi żadnych ruchów pod to, dopóki umowa trwała i normalnie płaciłem czynsz, bo ta kaucja nie jest pieniędzmi na koncie tylko zabezpieczeniem dla właściciela. Temat robi się bardziej praktyczny dopiero przy końcu najmu: jak kaucja miałaby wrócić do Ciebie, to wtedy może „wpaść” do masy i syndyk może chcieć, żeby poszła na spłatę. Masz kaucję przelaną na konto właściciela czy była wpłacona gotówką i jest to wprost wpisane w umowie?
A
Atryk 2026-04-02 09:14
Kaucja co do zasady jest Twoją wierzytelnością wobec wynajmującego (zwrotną po zakończeniu najmu, po potrąceniach), więc zwykle ujawnia się ją we wniosku jako składnik majątku, ale dopóki umowa trwa i chcesz dalej mieszkać, syndyk raczej nie będzie „ściągał” kaucji na siłę, bo jej zwrot jest związany z zakończeniem najmu i rozliczeniem. Masz kaucję wpłaconą przelewem i na jaką kwotę (mniej więcej) oraz czy w umowie jest standardowy zapis o zwrocie po zakończeniu najmu?