Upadłość konsumencka a ekwiwalent za niewykorzystany urlop po rozwiązaniu umowy — czy syndyk może zająć te pieniądze?
M
Marek_1979
Jestem po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej i właśnie kończy mi się umowa o pracę w firmie transportowej, gdzie pracuję jako spedytor. Kadry wyliczyły mi około 6800 zł brutto ekwiwalentu za 18 dni niewykorzystanego urlopu, który ma być wypłacony razem z ostatnią pensją. Syndyk potrąca mi już część wynagrodzenia według ustalonych zasad, ale nie wiem, jak traktowany jest taki jednorazowy ekwiwalent. Czy te pieniądze mogą zostać przejęte w całości, czy obowiązują tu podobne zasady jak przy zwykłej wypłacie z etatu? Dodam, że nie prowadzę działalności gospodarczej, pracuję tylko na umowie o pracę i nie mam jeszcze ustalonego planu spłaty. Utrzymuję z pensji żonę i uczącego się syna, więc taka kwota ma dla mnie duże znaczenie. Czy ktoś przerabiał podobną sytuację przy rozwiązaniu umowy już po ogłoszeniu upadłości?
Odpowiedzi (6)
D
Drukarniarz
2026-05-15 13:56
Z tego co kojarzę, ekwiwalent za niewykorzystany urlop jest zwykle traktowany jak składnik wynagrodzenia za pracę, więc syndyk może go objąć na takich samych zasadach jak pensję, a nie zabrać całej kwoty od razu. Masz już od syndyka albo sądu ustalone konkretne potrącenie procentowe z wynagrodzenia?
P
PraktykDTG
2026-05-15 14:03
Z tego co opisujesz, kluczowe będzie to, jak kadry i syndyk zakwalifikują ten ekwiwalent, bo w praktyce często jest on traktowany podobnie jak składnik związany ze stosunkiem pracy, a nie jako coś całkiem „osobnego”. Sporo też zależy od tego, czy wypłata pójdzie razem z normalnym wynagrodzeniem na jednej liście płac, czy jako oddzielna pozycja, bo to potem ułatwia albo utrudnia ocenę potrącenia. Przy upadłości takie jednorazowe kwoty czasem budzą więcej wątpliwości niż sama pensja, mimo że formalnie wynikają z zatrudnienia. Dobrze byłoby też sprawdzić, czy syndyk już wcześniej odnosił się u Ciebie do premii, odpraw albo innych dodatkowych wypłat, bo to zwykle daje jakiś punkt odniesienia. Same 6800 zł brutto jeszcze niewiele mówi, bo istotne będzie to, ile wyjdzie netto i jak dokładnie zostanie to rozpisane na pasku. Jeśli masz kontakt z kadrami, to ich opis tej wypłaty może tu sporo wyjaśnić. Czy syndyk dostał już informację, że oprócz ostatniej pensji będzie też ekwiwalent za urlop?
K
Kolorysta
2026-05-15 15:08
Odpowiedź do PraktykDTG
Z tego co opisujesz, kluczowe będzie to, jak kadry i syndyk zakwalifikują ten ekwiwalent, bo w praktyce często jest on traktowany podobnie jak składnik związany
Też mi się wydaje, że właśnie sposób rozliczenia przez kadry i wrzucenie tego razem z ostatnią wypłatą może tu sporo zmienić, bo wtedy syndyk może patrzeć na ekwiwalent jak na część świadczenia ze stosunku pracy. A masz już od syndyka albo kadr informację, czy ten ekwiwalent będzie wykazany osobno na pasku?
P
Patrycja
2026-05-15 19:27
Odpowiedź do PraktykDTG
Z tego co opisujesz, kluczowe będzie to, jak kadry i syndyk zakwalifikują ten ekwiwalent, bo w praktyce często jest on traktowany podobnie jak składnik związany
Też mi się wydaje, że właśnie sposób zaksięgowania i wypłaty będzie tu decydujący, a nie sama nazwa „ekwiwalent”. Jeśli pójdzie w jednej wypłacie z pensją, to syndyk może to potraktować po prostu jako kolejny składnik przychodu ze stosunku pracy i wtedy potrącenie pewnie wyjdzie według tego samego schematu. Z drugiej strony to jednak jednorazowa należność po rozwiązaniu umowy, więc praktyka bywa różna i kadry czasem pokazują to osobno na pasku. Dużo może też zależeć od tego, czy pracodawca już miał wcześniej kontakt z syndykiem i wie, jak takie wypłaty rozliczać. Sam bym też sprawdził, czy syndyk dostał informację, że to nie jest zwykła miesięczna pensja, tylko ekwiwalent za urlop. Często właśnie na takich szczegółach potem wychodzi, czy potrącenie jest liczone tak samo jak od wynagrodzenia, czy inaczej. Miałeś już może wcześniej jakąś premię albo inną jednorazową wypłatę i wiesz, jak syndyk to u Ciebie potraktował?
K
Krawiec
2026-05-15 14:31
Z tego co wiem, ekwiwalent za niewykorzystany urlop jest traktowany jak składnik wynagrodzenia za pracę, więc syndyk zwykle może go uwzględnić przy potrąceniu na tych samych zasadach co pensję, a nie zabrać całej kwoty „osobno”. Kadry albo syndyk mówili Ci już, czy tę wypłatę rozliczą razem z ostatnim wynagrodzeniem?
A
Ania
2026-05-15 15:58
Z tego co kojarzę, ekwiwalent za niewykorzystany urlop co do zasady jest traktowany jak należność ze stosunku pracy, więc nie wpada automatycznie w całości do syndyka. W praktyce działa tu taka sama ochrona jak przy wynagrodzeniu, czyli syndyk może sięgnąć tylko do części ponad kwotę wolną i limity potrąceń, a nie zabrać całych 6800 zł brutto. Dużo zależy od tego, czy kadry rozliczą to razem z ostatnią pensją i jak syndyk liczy Ci kwotę pozostającą do dyspozycji przy Twojej sytuacji rodzinnej. Masz kogoś na utrzymaniu, czy liczysz się jako osoba samotnie gospodarująca?