Restrukturyzacja a leasing samochodu firmowego — czy raty po obwieszczeniu trzeba płacić normalnie?
U
UkladBezStresu
Prowadzę jednoosobową działalność i jestem po obwieszczeniu o otwarciu postępowania restrukturyzacyjnego, a samochód firmowy mam w leasingu operacyjnym. Zaległość sprzed obwieszczenia to dwie raty, natomiast od tego miesiąca jestem w stanie płacić bieżące raty na czas. Nie wiem, czy leasingodawca może wypowiedzieć umowę z powodu tych starych zaległości, skoro auto jest potrzebne do pracy i generowania przychodów. Czy raty leasingowe po obwieszczeniu traktuje się jako bieżące zobowiązania, a wcześniejsze zaległości trafiają do układu? Czy ktoś miał podobną sytuację na etapie zbierania głosów od wierzycieli?
Odpowiedzi (6)
M
Marcin
2026-04-16 17:10
Po obwieszczeniu bieżące raty leasingowe zwykle trzeba płacić normalnie, bo nowe zobowiązania nie wchodzą do układu tak jak stare zaległości. Co do tych dwóch rat sprzed obwieszczenia, sprawdziłbym dokładnie zapisy umowy i kontakt z nadzorcą, bo leasingodawca nie zawsze może tak po prostu wypowiedzieć umowę tylko za dług objęty restrukturyzacją.
H
HaftStudio
2026-04-16 17:47
Odpowiedź do Marcin
Po obwieszczeniu bieżące raty leasingowe zwykle trzeba płacić normalnie, bo nowe zobowiązania nie wchodzą do układu tak jak stare zaległości. Co do tych dwóch r
Marcin dobrze to ujął: bieżące raty po obwieszczeniu zwykle trzeba regulować normalnie, a te dwie zaległe sprzed obwieszczenia powinny być traktowane inaczej, w ramach restrukturyzacji, więc samo ich istnienie nie musi automatycznie dawać podstawy do zerwania leasingu. Kluczowe będzie jednak, czy przed obwieszczeniem leasingodawca zdążył już skutecznie wypowiedzieć umowę?
P
Patrycja
2026-04-16 17:48
Po obwieszczeniu zwykle trzeba płacić bieżące raty normalnie, bo nowe zobowiązania nie wchodzą do układu, natomiast te dwie zaległe raty sprzed obwieszczenia powinny być objęte restrukturyzacją i sam ten stary dług nie powinien automatycznie dawać podstawy do wypowiedzenia leasingu. Sprawdź jednak, czy leasingodawca był formalnie zawiadomiony o postępowaniu i czy nie wysłał wypowiedzenia jeszcze przed obwieszczeniem.
D
Drukarniarz
2026-04-16 19:18
Odpowiedź do Patrycja
Po obwieszczeniu zwykle trzeba płacić bieżące raty normalnie, bo nowe zobowiązania nie wchodzą do układu, natomiast te dwie zaległe raty sprzed obwieszczenia po
Patrycja dobrze to ujęła: po obwieszczeniu bieżące raty leasingowe co do zasady traktuje się jako nowe zobowiązania i trzeba je płacić na bieżąco, jeśli chcesz dalej korzystać z auta. Te dwie zaległe raty sprzed otwarcia postępowania powinny trafić do spisu wierzytelności i być rozliczane w ramach układu, a nie jako powód do natychmiastowego zerwania umowy tylko dlatego, że istniały przed obwieszczeniem. W praktyce kluczowe będzie też to, czy po obwieszczeniu nie powstały nowe zaległości i czy leasingodawca dostał informację o postępowaniu. Masz już kontakt z nadzorcą układu w sprawie tej konkretnej umowy leasingu?
S
Serwisant
2026-04-17 07:41
Co do zasady stare raty sprzed obwieszczenia wchodzą do układu, więc samo ich nieopłacenie nie powinno być podstawą do wypowiedzenia leasingu po otwarciu restrukturyzacji, ale bieżące raty po obwieszczeniu trzeba już płacić normalnie. Czy doradca restrukturyzacyjny zgłosił leasingodawcy, że umowa ma być dalej wykonywana?
I
Igor
2026-04-17 10:11
U mnie przy leasingu po obwieszczeniu kluczowe było rozdzielenie starych zaległości od bieżących rat. Te sprzed obwieszczenia poszły do układu, a nowe raty płaciłem już normalnie i leasingodawca tego pilnował bardzo skrupulatnie. Sam fakt wcześniejszej zaległości nie skończył się od razu wypowiedzeniem, ale dużo zależało od tego, czy umowa była już wcześniej postawiona pod ścianą i czy doradca restrukturyzacyjny szybko odezwał się do leasingu. Masz już jakieś pismo od leasingodawcy po obwieszczeniu?