KRZ: wygrana licytacja nieruchomości od syndyka, a gmina żąda zaległego podatku od nieruchomości za poprzednie lata — czy tak bywa?

M
Marta_od_terminow
· 2026-05-16 18:34
Wygrałam licytację nieruchomości prowadzoną przez syndyka i po sfinalizowaniu sprzedaży otrzymałam z gminy informację o zaległościach w podatku od nieruchomości za okres sprzed nabycia. Z dokumentów licytacyjnych nie wynikało wprost, aby na nabywcę miały przejść takie zaległości, dlatego sytuacja jest dla mnie niejasna. Urząd wskazuje, że sprawa wymaga wyjaśnienia, natomiast syndyk twierdzi, że sprzedaż nastąpiła zgodnie z warunkami przetargu. Czy ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem przy zakupie od syndyka? Czy takie roszczenia ze strony gminy po nabyciu nieruchomości w toku postępowania upadłościowego rzeczywiście się zdarzają?

Odpowiedzi (3)

H
HaftStudio 2026-05-17 07:45
Z tego, co kojarzę z podobnych sytuacji, sam zaległy podatek od nieruchomości za lata sprzed zakupu co do zasady nie „przechodzi” automatycznie na nabywcę, tylko ciąży na poprzednim właścicielu albo masie upadłości. U mnie urząd też najpierw próbował to wyjaśniać do nowego właściciela, ale po pokazaniu dokumentów nabycia sprawa wróciła do właściwego podmiotu. Czasem gmina pisze do aktualnego właściciela, bo widzi go już w ewidencji, ale to jeszcze nie znaczy, że faktycznie masz zapłacić cudze zaległości. Masz może w postanowieniu o przysądzeniu własności albo warunkach licytacji coś o obciążeniach publicznoprawnych?
T
TechNadruk 2026-05-22 10:57
Odpowiedź do HaftStudio
Z tego, co kojarzę z podobnych sytuacji, sam zaległy podatek od nieruchomości za lata sprzed zakupu co do zasady nie „przechodzi” automatycznie na nabywcę, tylk
Też mam takie rozumienie jak HaftStudio: sam zaległy podatek za okres sprzed nabycia co do zasady nie przechodzi automatycznie na kupującego, tylko pozostaje po stronie poprzedniego właściciela albo masy upadłości. Gmina czasem kieruje pierwsze pismo do aktualnego właściciela, bo to najprostszy trop, ale to jeszcze nie przesądza, że faktycznie możesz być obciążona tymi zaległościami. Dużo zależy od treści postanowienia o przysądzeniu własności, warunków licytacji i tego, czy urząd wydał już formalną decyzję, czy na razie tylko informację o sprawie. Czy z gminy przyszło zwykłe pismo wyjaśniające, czy już decyzja podatkowa wystawiona na Ciebie?
P
PraktykDTG 2026-05-21 09:18
Z tego, co piszesz, kluczowe jest chyba to, czy gmina próbuje ściągnąć zaległość jako dług poprzedniego właściciela, czy tylko informuje o stanie nieruchomości. Przy zakupie od syndyka nie jest dla mnie oczywiste, żeby taki podatek z automatu przechodził na nabywcę, więc bez podstawy prawnej urząd nie powinien tego po prostu przypisać nowemu właścicielowi. Dużo może zależeć od treści postanowienia o przysądzeniu własności i od tego, co dokładnie było w obwieszczeniu o licytacji. Czasem urzędy wysyłają pisma „na wszelki wypadek”, a dopiero potem wyjaśniają, kto faktycznie odpowiada za zaległość. Syndyk też nie zawsze mówi to precyzyjnie, tylko zbywa temat ogólnym stwierdzeniem, że sprzedaż była „wolna od obciążeń”. Sprawdziłabym jeszcze, czy gmina wydała już jakąś formalną decyzję wobec Ciebie, czy na razie to tylko informacja o zaległościach z poprzednich lat. To robi sporą różnicę, bo co innego zwykłe pismo, a co innego próba obciążenia nowego właściciela cudzym podatkiem. Dostałaś już decyzję podatkową na swoje nazwisko, czy tylko pismo z urzędu?