Upadłość konsumencka a darowizna od rodziców na pilny remont domu — czy syndyk może przejąć te pieniądze?
Z
Zenek_na_wsi
Jestem w trakcie upadłości konsumenckiej i rodzice chcą mi przelać jednorazowo większą kwotę, żebym mógł zrobić pilny remont dachu po przecieku. Nie chodzi o stałą pomoc, tylko o konkretną darowiznę na jeden cel, bo bez tego dom będzie dalej niszczał. Zastanawiam się, czy takie pieniądze po wpływie na konto mogą zostać potraktowane jako majątek do przejęcia przez syndyka, mimo że mają iść od razu na naprawę. Nie wiem też, czy ma znaczenie, że darowizna byłaby od najbliższej rodziny i dałoby się udokumentować, na co została przeznaczona. Czy ktoś przerabiał podobną sytuację? Czy syndyk patrzy na to celowość wydatku?
Odpowiedzi (6)
K
Krzys
2026-05-21 09:16
Samo to, że rodzice opiszą przelew jako „na remont dachu”, zwykle nie załatwia sprawy, bo po ogłoszeniu upadłości majątek nabyty w trakcie postępowania co do zasady wpada do masy upadłości. Syndyk patrzy raczej na to, że pojawiły się środki, a nie tylko na intencję, że mają od razu pójść na konkretny cel. Tu sporo zależy od etapu sprawy i od tego, czy syndyk już prowadzi postępowanie oraz jak wygląda status samego domu. Masz już ogłoszoną upadłość, czy dopiero jesteś po złożeniu wniosku?
S
SublimacjaLab
2026-05-21 09:59
Sama darowizna „na remont” niestety nie daje automatycznie ochrony przed syndykiem, bo po wpływie na Twoje konto te pieniądze mogą zostać potraktowane jako składnik masy upadłości, nawet jeśli chcesz je od razu wydać na dach. Dużo zależy od etapu postępowania i tego, czy dom w ogóle wchodzi do masy upadłości — dom jest Twój?
F
FarbaSpec
2026-05-21 10:15
Z mojego doświadczenia syndyk patrzy głównie na to, że po prostu pojawiły się pieniądze, więc sama darowizna „na dach” nie daje automatycznie ochrony i jeśli wpłynie na Twoje konto, może się tym zainteresować. U mnie dużo dało wcześniejsze zgłoszenie sprawy syndykowi i pokazanie, że chodzi o pilny remont po szkodzie, a nie o ukrywanie majątku — masz już z nim to w ogóle omówione?
P
Pawel
2026-05-21 11:03
Odpowiedź do FarbaSpec
Z mojego doświadczenia syndyk patrzy głównie na to, że po prostu pojawiły się pieniądze, więc sama darowizna „na dach” nie daje automatycznie ochrony i jeśli wp
Masz rację, samo opisanie przelewu jako pieniędzy na dach nie sprawia, że syndyk to z góry pominie, bo po wpływie na konto dalej wygląda to jak nowy składnik majątku. Dużo zależy od etapu postępowania i od tego, czy od razu jest jasne, skąd są środki, na co idą i że chodzi o usunięcie szkody, a nie o poprawę standardu. Przy takich sprawach często znaczenie mają dokumenty: darowizna opisana konkretnie, zgłoszenie do syndyka i faktury za remont, bo wtedy trudniej to traktować jak „wolne pieniądze” do dowolnego użycia. Jesteś już po ogłoszeniu upadłości i masz wyznaczonego syndyka?
D
Darek
2026-05-21 10:35
Z tego co kojarzę, po ogłoszeniu upadłości do masy wchodzi nie tylko majątek z dnia ogłoszenia upadłości, ale też to, co upadły nabędzie później w trakcie postępowania. Czyli taka darowizna od rodziców co do zasady może zainteresować syndyka, nawet jeśli ma iść od razu na konkretny remont. Sam tytuł przelewu typu „na dach” nie daje automatycznie ochrony przed potraktowaniem tych pieniędzy jako składnika majątku. Dużo zależy też od tego, czy ten dom jest Twój i czy już znajduje się w masie upadłości, bo wtedy dochodzi jeszcze kwestia remontowania składnika, którym formalnie zarządza syndyk. W praktyce spore znaczenie ma pełna jawność wobec syndyka i pokazanie, że chodzi o usunięcie szkody oraz zabezpieczenie nieruchomości przed dalszym zniszczeniem, a nie o ukrywanie środków. Czasem lepiej wygląda sytuacja, gdy pieniądze nie trafiają po prostu „luzem” na konto upadłego, tylko od razu są powiązane z fakturą, wykonawcą i konkretnym zakresem prac, ale i tak syndyk może chcieć to ocenić po swojemu. Jeżeli kwota byłaby większa, a dom ma realną wartość dla masy, syndyk może uznać, że to on powinien zdecydować, jak taki wydatek rozliczyć. Dom jest już objęty postępowaniem i masz z nim kontakt od syndyka?
D
DrukarniaX
2026-05-21 10:44
Z tego co wiem, sama darowizna „na dach” nie daje automatycznie ochrony przed syndykiem. Jeśli pieniądze wpłyną na Twoje konto już w trakcie upadłości, syndyk może je potraktować jako składnik majątku, bo liczy się to, że zostały nabyte w toku postępowania. Sam cel, nawet pilny i sensowny, nie zawsze wystarcza, żeby te środki były poza masą upadłości. Dużo zależy od etapu sprawy i od podejścia syndyka, dlatego lepiej nie robić przelewu po cichu „na już”, bo potem może z tego wyjść niepotrzebny problem. Czasem praktyczniej wychodzi, gdy rodzice opłacają konkretną fakturę za materiały albo wykonawcę, zamiast przelewać całość Tobie. I tak dobrze to wcześniej zgłosić syndykowi, bo ukrywanie takiego wpływu może tylko pogorszyć sytuację. Masz już wyznaczonego syndyka i kontakt z nim, czy sprawa jest jeszcze świeża?