Zażalenie na klauzulę wykonalności (art. 795 k.p.c.) a wstrzymanie egzekucji po zajęciu konta
E
Eliza
Komornik zajął mi konto i część wynagrodzenia, a dopiero wtedy dowiedziałam się o nakazie zapłaty. W aktach wyszło, że klauzula wykonalności została nadana na stary adres, gdzie już nie mieszkam. Złożyłam zażalenie na nadanie klauzuli wykonalności (art. 795 k.p.c.) i czekam na decyzję sądu. Komornik nadal pobiera pieniądze i mówi, że prowadzi sprawę normalnie, więc nie wiem, jak to wygląda w praktyce do czasu rozpoznania zażalenia. Czy tytuł wykonawczy to nakaz z EPU czy wyrok z sądu rejonowego? Czy egzekucja obejmuje tylko konto i pensję, czy także ruchomości lub licytację?
Odpowiedzi (20)
D
DobryPapier
2026-02-18 10:11
Z tego co kojarzę, samo zażalenie na klauzulę (art. 795 k.p.c.) nie zawsze automatycznie wstrzymuje egzekucję, więc komornik często prowadzi ją dalej, dopóki sąd nie postanowi inaczej. Składałaś osobno wniosek o wstrzymanie egzekucji na czas rozpoznania zażalenia?
J
Julka
2026-02-18 10:12
Z tego co kojarzę, samo zażalenie na nadanie klauzuli (art. 795 k.p.c.) nie wstrzymuje automatycznie egzekucji, więc komornik zwykle działa dalej, dopóki nie ma z sądu postanowienia o wstrzymaniu/uchyleniu. Czy w zażaleniu był też wniosek o wstrzymanie egzekucji na czas jego rozpoznania?
K
Krawiec
2026-02-18 10:17
Z Twojego opisu wygląda, że samo zażalenie na klauzulę nie zawsze automatycznie wstrzymuje egzekucję, więc komornik może działać dalej do czasu decyzji sądu. Składałaś razem z zażaleniem jakiś osobny wniosek o wstrzymanie/czasowe zawieszenie egzekucji albo masz już postanowienie sądu w tej sprawie?
K
Kamil
2026-02-18 10:18
Czy dobrze rozumiem, że składasz tylko zażalenie na nadanie klauzuli (art. 795 k.p.c.), bez żadnego osobnego postanowienia sądu o wstrzymaniu czynności, i dlatego komornik dalej ściąga? Na jaki adres sąd wysyłał nakaz zapłaty i kiedy pierwszy raz realnie się o nim dowiedziałaś?
T
TechNadruk
2026-02-23 08:39
Z tego co kojarzę, samo zażalenie na nadanie klauzuli (art. 795 k.p.c.) nie zatrzymuje egzekucji automatycznie, więc komornik zwykle prowadzi ją dalej, dopóki nie dostanie z sądu wyraźnej decyzji o wstrzymaniu albo ograniczeniu. W praktyce bywa tak, że nawet jeśli w aktach widać problem z adresem, to dla komornika liczy się to, co jest „na papierze” w tytule wykonawczym na dany moment. Dopiero gdy sąd uchyli klauzulę albo wyda postanowienie, że egzekucję się wstrzymuje, komornik ma podstawę, żeby przerwać ściąganie. Czasem równolegle toczą się też inne wątki dotyczące tego, że nakaz poszedł na stary adres, ale to już zależy od konkretnej sytuacji i dokumentów. Jeśli pieniądze schodzą z konta „na bieżąco”, to niestety często wygląda to właśnie tak, że zajęcie działa, a postępowanie w sądzie toczy się swoim tempem. Dobrze, że sprawdziłaś akta i masz potwierdzenie, na jaki adres poszła klauzula, bo to jest konkret, a nie tylko „bo nie wiedziałam”. Ile czasu już czekasz na decyzję sądu i czy masz sygnaturę tej sprawy od zażalenia?
P
PrasaExpert
2026-02-24 12:45
Z tego co wiem, samo zażalenie na nadanie klauzuli (art. 795 k.p.c.) nie wstrzymuje z automatu egzekucji, więc komornik zwykle prowadzi ją dalej, dopóki sąd nie wyda rozstrzygnięcia albo nie ma osobnego postanowienia o wstrzymaniu. Masz już w sądzie jakieś postanowienie w przedmiocie wstrzymania egzekucji albo zabezpieczenia?
F
FarbaSpec
2026-02-27 10:53
Odpowiedź do PrasaExpert
Z tego co wiem, samo zażalenie na nadanie klauzuli (art. 795 k.p.c.) nie wstrzymuje z automatu egzekucji, więc komornik zwykle prowadzi ją dalej, dopóki sąd nie
Też się z tym spotkałam: samo zażalenie zwykle nie zatrzymuje egzekucji i komornik dalej ściąga, dopóki nie ma z sądu osobnego rozstrzygnięcia w tej sprawie. Masz już jakiekolwiek postanowienie z sądu o wstrzymaniu albo zabezpieczeniu?
H
HaftStudio
2026-02-25 19:19
Brzmi bardzo stresująco, zwłaszcza jeśli o nakazie dowiedziałaś się dopiero po zajęciu konta i pensji. Z tego co piszesz, spór kręci się głównie wokół tego, czy klauzula została nadana prawidłowo, skoro poszła na stary adres. Ciekawi mnie, czy w samym zażaleniu składałaś też osobno wniosek, żeby do czasu rozpoznania sprawy sąd „zamroził” egzekucję, bo często bez takiej decyzji komornik jedzie dalej według tytułu, który ma. Komornicy zwykle mówią wtedy, że dopóki nie dostaną postanowienia o wstrzymaniu albo uchyleniu, to nie mają podstaw, żeby przestać ściągać. Masz może informację z sądu, czy wyznaczono już termin albo czy coś zostało doręczone wierzycielowi do odpowiedzi? I czy komornik w ogóle dostał od Ciebie kopię zażalenia, czy wie tylko tyle, że „coś jest w sądzie”? Jak długo to już czeka w sądzie od złożenia? Na jakim etapie jesteś teraz (rejonowy już nadał sygnaturę i coś odpisał)?
A
Agnieszka
2026-02-27 10:12
Z tego co kojarzę, samo zażalenie na nadanie klauzuli zwykle nie wstrzymuje automatycznie egzekucji, więc komornik często dalej działa, dopóki sąd wyraźnie nie postanowi inaczej. Składałaś też osobno wniosek o wstrzymanie/zawieszenie egzekucji na czas rozpoznania sprawy?
D
Drukarniarz
2026-03-02 15:45
Z tego co kojarzę, samo zażalenie na klauzulę z art. 795 k.p.c. nie zatrzymuje automatycznie egzekucji, więc komornik zwykle dalej działa, dopóki sąd nie wyda jakiegoś rozstrzygnięcia w tym zakresie. Masz już wyznaczony termin posiedzenia albo jakąkolwiek informację z sądu, kiedy mniej więcej rozpoznają to zażalenie?