PZU po obwieszczeniu: czy mogę zawrzeć umowę faktoringu i zrobić cesję wierzytelności z bieżących faktur?

Z
Zosia
· 2026-02-19 14:52
Jestem w trakcie postępowania o zatwierdzenie układu (PZU) po obwieszczeniu i prowadzę sp. z o.o., która ma stałe faktury sprzedażowe. Rozważam podpisanie nowej umowy faktoringu, w tym cesję wierzytelności na faktora oraz przekierowanie płatności od kontrahentów na rachunek faktoringowy. Czy takie czynności są dopuszczalne po obwieszczeniu, czy wymagają uprzedniej zgody nadzorcy układu albo spełnienia dodatkowych warunków formalnych? Czy ma znaczenie, czy faktoring jest z regresem czy bez regresu oraz czy obejmuje także wierzytelności przyszłe? Proszę o wskazanie, na co zwrócić uwagę, aby nie naruszyć ograniczeń dotyczących rozporządzania majątkiem w PZU.

Odpowiedzi (16)

D
DTFPro 2026-02-26 21:15
U mnie w PZU po obwieszczeniu dało się podpisać faktoring i robić cesję bieżących faktur, ale faktor i nadzorca układu chcieli to wcześniej zobaczyć i potwierdzić, żeby nie było zarzutu „wyprowadzania” wpływów poza standardowy obieg. Masz już wyznaczonego nadzorcę układu i czy umowa faktoringu ma być z regresem czy bez regresu?
O
Olek 2026-02-27 10:51
Z tego co kojarzę, po obwieszczeniu w PZU spółka dalej może normalnie sprzedawać, wystawiać faktury i ściągać bieżące należności, ale działa już „pod nadzorcą” i część czynności traktuje się jako przekraczające zwykły zarząd. Podpisanie nowej umowy faktoringu, zwłaszcza z cesją wierzytelności i zmianą kierunku płatności na rachunek faktora, często wpada właśnie w tę kategorię, bo realnie „oddajesz” strumień wpływów i zwykle pojawiają się dodatkowe zabezpieczenia albo koszty. W praktyce dużo zależy od tego, czy faktoring jest standardowym elementem działalności (kontynuacja dotychczasowego modelu), czy to nowy pomysł wdrożony dopiero po obwieszczeniu. Istotne jest też, czy cesja ma obejmować tylko wierzytelności powstałe po obwieszczeniu, bo te „bieżące” rozliczenia co do zasady funkcjonują normalnie, a problemem bywa wpływ na wykonanie układu i płynność. Nadzorca układu zwykle chce zobaczyć warunki (prowizje, regres/bez regresu, limity, kary, zabezpieczenia) i ocenić, czy nie uszczupla to masy i nie uprzywilejowuje jednego podmiotu kosztem reszty. Jeśli zrobisz to bez jego akceptacji, ryzykujesz spór co do skuteczności takiej czynności i niepotrzebne tarcia na etapie zatwierdzania układu. Bywa też, że sam faktor oczekuje „zielonego światła” od nadzorcy, żeby potem nie mieć problemu z cesją i płatnościami od kontrahentów. Mieliście faktoring już przed obwieszczeniem, czy to ma być pierwsza taka umowa po obwieszczeniu?
N
NadrukPlus 2026-02-28 17:23
Po obwieszczeniu w PZU da się normalnie działać operacyjnie, ale faktoring z cesją i przekierowaniem płatności bywa traktowany jak rozporządzenie wierzytelnościami, więc często wchodzi w obszar, gdzie nadzorca układu chce to zobaczyć albo wyrazić zgodę. Chodzi o faktoring pełny (bez regresu) czy z regresem i czy umowa ma obejmować też „stare” faktury wystawione przed obwieszczeniem?
K
Kamil 2026-03-01 18:10
Odpowiedź do NadrukPlus
Po obwieszczeniu w PZU da się normalnie działać operacyjnie, ale faktoring z cesją i przekierowaniem płatności bywa traktowany jak rozporządzenie wierzytelności
Też mam podobne doświadczenie: po obwieszczeniu da się normalnie sprzedawać i wystawiać faktury, ale przy nowym faktoringu z cesją i przekierowaniem wpływów nadzorca zwykle chce to wcześniej obejrzeć, bo robi się z tego „rozporządzenie” bieżącymi należnościami. To ma być faktoring pełny (bez regresu) czy z regresem?
I
Igor 2026-03-04 13:48
Odpowiedź do Kamil
Też mam podobne doświadczenie: po obwieszczeniu da się normalnie sprzedawać i wystawiać faktury, ale przy nowym faktoringu z cesją i przekierowaniem wpływów nad
Kamil, mam podobnie – po obwieszczeniu normalnie sprzedawaliśmy i wystawialiśmy faktury, ale przy świeżej umowie faktoringu z cesją i przekierowaniem wpływów temat od razu robił się „wrażliwy” i nadzorca chciał to zobaczyć przed podpisaniem. U mnie skończyło się na tym, że poprosili o projekt umowy i krótkie wyjaśnienie, co się zmienia w obiegu pieniędzy, żeby nie wyszło, że nagle wyprowadza się bieżące należności spod kontroli. Samo finansowanie bieżącej sprzedaży przechodziło, tylko te elementy typu cesja i rachunek do spłat były punktowane. Masz już upatrzonego faktora i czy to ma być pełny faktoring z cesją, czy raczej bez regresu/bez przelewu na rachunek faktoringowy?
E
Ewelina 2026-03-05 13:37
Odpowiedź do NadrukPlus
Po obwieszczeniu w PZU da się normalnie działać operacyjnie, ale faktoring z cesją i przekierowaniem płatności bywa traktowany jak rozporządzenie wierzytelności
Miałem podobnie w PZU po obwieszczeniu i operacyjnie dało się normalnie pracować, ale przy nowym faktoringu z cesją i przekierowaniem wpływów nadzorca układu od razu poprosił o wgląd w umowę i krótkie uzasadnienie, bo to już dotyka dysponowania wierzytelnościami. U mnie bez jego „zielonego światła” faktor też nie chciał iść dalej, bo bał się, że ktoś to potem podważy. To, co piszesz, brzmi sensownie: przy pełnym faktoringu częściej wchodzi to w strefę, którą nadzorca chce mieć pod kontrolą, zwłaszcza jeśli zmienia się rachunek spływu i standard obiegu płatności. Chodzi Ci o faktoring pełny bez regresu, czy z regresem?