Nowe konto bankowe po obwieszczeniu restrukturyzacji gospodarstwa – czy bank może zablokować wpływy?

N
Norbert
· 2026-03-06 07:18
Jestem na etapie po obwieszczeniu o otwarciu postępowania restrukturyzacyjnego gospodarstwa (w KRZ od lutego 2026). Prowadzę gospodarstwo jako jednoosobowa działalność, rozliczam się na VAT i sprzedaję głównie zboże oraz rzepak do dwóch skupów. Dotychczas używałem rachunku firmowego w banku, w którym mam też limit w koncie 80 tys. zł, a saldo często schodzi na minus w sezonie. Po obwieszczeniu bank dopytywał o dokumenty i boję się, że przy najbliższych większych wpływach (ok. 120 tys. zł za dostawę) zrobi potrącenie albo wstrzyma przelewy. Chciałbym otworzyć nowy rachunek w innym banku, żeby spływały tam płatności od kontrahentów i ewentualne refundacje z ARiMR, a stary rachunek zostawić tylko do rozliczeń kredytu. Nie wiem jednak, czy w trakcie postępowania mogę swobodnie zakładać nowe konto i przekierować na nie bieżące wpływy, czy to wymaga jakichś zgód albo zgłoszeń. Czy ktoś miał podobną sytuację i wie, jak to wygląda od strony przepisów i praktyki banków po obwieszczeniu restrukturyzacji gospodarstwa?

Odpowiedzi (10)

P
PraktykDTG 2026-03-06 08:01
Po obwieszczeniu bank potrafi reagować nerwowo, zwłaszcza jak widzi działalność i limit w koncie, więc blokada wpływów albo wstrzymanie dyspozycji niestety się zdarza. Nowy rachunek w innym banku zwykle działa normalnie, ale też mogą pytać o restrukturyzację i źródło wpływów, szczególnie przy większych przelewach ze skupów. Kluczowe bywa to, czy bank nie potraktuje wpływów jako automatycznej spłaty zadłużenia na limicie, bo wtedy kasa „znika” od razu po wejściu. Masz już nadzorcę układu i ustalone, czy możesz swobodnie otwierać nowy rachunek oraz gdzie mają iść płatności od kontrahentów?
D
Darek 2026-03-19 10:01
Odpowiedź do PraktykDTG
Po obwieszczeniu bank potrafi reagować nerwowo, zwłaszcza jak widzi działalność i limit w koncie, więc blokada wpływów albo wstrzymanie dyspozycji niestety się
Też słyszałem, że po obwieszczeniu banki czasem „spinają się” głównie przez debet/limit i ruch na firmowym, więc to co piszesz brzmi realnie. Masz już sygnały od swojego banku (np. wstrzymane przelewy/wezwania do wyjaśnień), czy na razie chcesz działać wyprzedzająco i przenieść wpływy ze skupów na nowy rachunek?
A
Atryk 2026-03-06 10:15
U mnie po obwieszczeniu bank potrafił „przykręcić” konto właśnie przez limit w koncie i potrącenia/kompensaty, więc wpływy od kontrahentów mogą utknąć albo zejść na spłatę zadłużenia zamiast zostać do dyspozycji. Masz w tym banku jakieś zaległości/przeterminowanie na limicie albo inne zajęcia/egzekucje, czy to tylko sezonowe zejścia na minus?
A
Agnieszka 2026-03-06 11:30
Odpowiedź do Atryk
U mnie po obwieszczeniu bank potrafił „przykręcić” konto właśnie przez limit w koncie i potrącenia/kompensaty, więc wpływy od kontrahentów mogą utknąć albo zejś
Też mam wrażenie, że przy limicie w koncie bank patrzy na rachunek bardziej jak na zabezpieczenie swojego długu niż „zwykłe” konto do bieżących wpływów. Jeśli saldo często jest na minusie, to każda wpłata ze skupu może od razu iść na wyrównanie zadłużenia, a czasem bank potrafi jeszcze blokować dyspozycje, bo w tle wchodzi kompensata z innymi produktami. Do tego po obwieszczeniu część banków automatycznie odpala procedury AML/ryzyka i proszą o dokumenty albo chwilowo ograniczają dostęp, nawet jeśli nic nie jest „przeterminowane” na papierze. U Ciebie kluczowe jest, czy limit był już choć raz po terminie, czy są odsetki/wezwania i czy masz w tym banku jeszcze coś poza kontem (karta, kredyt, leasing), bo wtedy lubią ściągać z wpływów na zasadzie potrąceń. Wpływy z VAT i sprzedaży płodów towarowych to w praktyce krew obiegu i szkoda, żeby znikały w minusie bez kontroli, zwłaszcza w restrukturyzacji. Ja bym się też nie zdziwił, gdyby bank zaczął dopytywać skąd przelewy i czemu akurat teraz większe kwoty, bo w sezonie to się rzuca w oczy. Masz już jakieś opóźnienia na tym limicie albo pismo z banku po obwieszczeniu?
O
Olek 2026-03-08 11:41
Odpowiedź do Atryk
U mnie po obwieszczeniu bank potrafił „przykręcić” konto właśnie przez limit w koncie i potrącenia/kompensaty, więc wpływy od kontrahentów mogą utknąć albo zejś
Też to widziałem w praktyce: samo obwieszczenie jeszcze nic nie „psuje”, ale jak wchodzi limit w koncie i saldo jest na minusie, to bank zaczyna patrzeć na wpływy jak na okazję do wyrównania zadłużenia. U mnie przelewy od kontrahentów nie tyle były formalnie blokowane, co po prostu znikały na spłatę minusa i odsetek, więc wrażenie było takie, jakby kasa utknęła. Do tego potrafią ograniczyć dostępne limity albo zrobić dodatkową weryfikację przelewów, szczególnie jak wpływy są nieregularne sezonowo. Jeśli masz choćby jednodniowe przeterminowanie na limicie albo jakieś zaległe opłaty/raty w tym banku, to ryzyko takich potrąceń rośnie, bo oni to traktują automatycznie. W gospodarstwie to jest o tyle bolesne, że wpływy ze skupu często mają być na paliwo/nawozy, a nagle ich nie ma, bo zeszły na minus. Dlatego rozumiem, co piszesz: same wpływy mogą “przejść”, ale niekoniecznie zostaną do Twojej dyspozycji. Masz teraz na tym limicie jakieś przeterminowanie albo bank już sygnalizował, że coś zmienia po obwieszczeniu?
P
PrasaExpert 2026-03-06 10:29
Po obwieszczeniu bank potrafi zareagować „automatem” i przy limicie/koncie na minusie wpływy ze skupu mogą pójść na spłatę zadłużenia albo rachunek może dostać blokadę na czas wyjaśnień, więc nowe konto w innym banku nie daje gwarancji, że nic nie stanie. Masz już nadzorcę układu i czy te dwa skupy mogą wypłacać na rachunek prywatny zamiast firmowego?
K
Klaudia 2026-03-06 12:51
Po obwieszczeniu bank potrafi sie „zabezpieczac” i np. ograniczyc dostep do rachunku, zwlaszcza jak jest limit w koncie i saldo bywa na minusie, bo wtedy wchodza w gre rozne wewnetrzne blokady i weryfikacje. Same wplywy od skupow teoretycznie nie musza byc blokowane, ale w praktyce zdarza sie, ze bank wstrzymuje operacje do czasu wyjasnien albo zmienia sposob rozliczania zadluzenia. Jesli otworzysz nowe konto w innym banku, to i tak moze pojawic sie pytanie o restrukturyzacje przy procedurach AML, ale czesto dziala to normalnie, dopoki nie ma zajec. Masz juz jakies pismo z banku po obwieszczeniu (np. o wypowiedzeniu limitu albo blokadzie)?
M
Maja 2026-03-07 09:24
Odpowiedź do Klaudia
Po obwieszczeniu bank potrafi sie „zabezpieczac” i np. ograniczyc dostep do rachunku, zwlaszcza jak jest limit w koncie i saldo bywa na minusie, bo wtedy wchodz
Też mam wrażenie, że banki po obwieszczeniu potrafią „przykręcić kurek” głównie przez limit i ciągłe schodzenie na minus, a same przelewy ze skupu zwykle przechodzą, tylko czasem wpadają w ręczną weryfikację i robi się opóźnienie. Masz w tym banku jakieś zaległości albo zajęcia/tytuły, czy tylko ten limit w koncie?
H
HaftStudio 2026-03-13 07:24
Po samym obwieszczeniu bank zwykle nie „z automatu” blokuje wpływów na nowym rachunku, ale przy rachunku z limitem i zejściami na minus część wpływów może po prostu zostać zaliczona na spłatę zadłużenia (albo bank może włączyć ograniczenia po analizie). To jest konto firmowe w tym samym banku czy chcesz otworzyć całkiem nowe w innym?
I
Igor 2026-03-16 22:17
Samo obwieszczenie w KRZ nie działa jak automatyczna „blokada konta” w banku, więc jeśli ktoś tak mówi, to zwykle chodzi o coś innego. Problemem bywa to, że przy limicie/odnawialnym debecie bank traktuje każdy wpływ jak pieniądze, które może od razu zaliczyć na spłatę zadłużenia (kompensata), i wtedy realnie „nie widać” środków na bieżące wydatki. Zdarza się też, że po takiej informacji bank zmienia warunki ryzyka: obcina limit, nie przedłuża finansowania albo włącza dodatkową weryfikację przelewów. To nie zawsze jest „złośliwe”, tylko kwestia umowy, regulaminu i tego, że bank staje się mocno zainteresowany odzyskaniem ekspozycji. Nowe konto w innym banku technicznie jest możliwe, ale i tam mogą paść pytania o restrukturyzację, a wpływy od kontrahentów mogą iść normalnie dopóki bank nie widzi podstaw do zatrzymania (np. podejrzeń AML) albo nie ma tytułu do zajęcia. W praktyce największe ryzyko widzę nie w samym obwieszczeniu, tylko w tym minusie na rachunku i w tym, co bank może robić z wpływami na poczet zadłużenia. Napisz, czy po obwieszczeniu bank już coś zrobił (np. obciął limit albo „zjada” wpływy na spłatę), czy na razie to tylko obawa?