Sprzedaż bydła po obwieszczeniu restrukturyzacji gospodarstwa – czy mogę normalnie zbyć część stada?

S
SanacjaWPraktyce
· 2026-03-12 08:12
Jestem po obwieszczeniu restrukturyzacji gospodarstwa i prowadzę hodowlę bydła. Chcę sprzedać część stada, żeby mieć środki na paszę i bieżące koszty, ale boję się, że taka sprzedaż może zostać uznana za niedozwolone rozporządzanie majątkiem. Czy po obwieszczeniu mogę sprzedać zwierzęta jak zwykle i czy potrzebuję na to jakiejś zgody albo dodatkowych formalności?

Odpowiedzi (6)

M
Marcin 2026-03-12 09:09
U mnie po obwieszczeniu też była obawa, czy sprzedaż sztuk „na bieżące” nie zostanie podciągnięta pod rozporządzanie majątkiem, ale przy normalnym obrocie stadem (sprzedaż jak zwykle, ceny rynkowe, faktury/umowy i ślad przelewu) nikt się nie czepiał. Kluczowe było, żeby to wyglądało jak element prowadzenia gospodarstwa, a nie wyprzedaż wszystkiego naraz albo sprzedaż „po znajomości” za zaniżone kwoty. Ja dodatkowo dałem znać doradcy/nadzorcy od restrukturyzacji, żeby potem nie było gadania, że ktoś nic nie wiedział. Masz ustanowionego nadzorcę układu i czy sprzedaż ma być jednorazowo większa, czy po kilka sztuk w czasie?
M
MaszynaSzyje 2026-03-12 09:26
Odpowiedź do Marcin
U mnie po obwieszczeniu też była obawa, czy sprzedaż sztuk „na bieżące” nie zostanie podciągnięta pod rozporządzanie majątkiem, ale przy normalnym obrocie stade
Marcin, brzmi sensownie to co piszesz — jak sprzedaż idzie normalnym torem, po rynkowych stawkach i jest papier/przelew, to trudno to porównać do „wyprowadzania” majątku. A u Ciebie w praktyce ktoś (doradca/nadzorca albo sąd) oczekiwał jakiejś wcześniejszej zgody na sprzedaż, czy po prostu trzymałeś się standardowych dokumentów i tyle? I jeszcze: sprzedawałeś pojedyncze sztuki jak zwykle, czy większą partię naraz?
D
DrukarniaX 2026-03-12 09:51
U mnie po obwieszczeniu dalej dało się normalnie sprzedać część bydła, ale tylko w takim zakresie, żeby to wyglądało jak zwykłe prowadzenie gospodarstwa, a nie „wyprzedawanie majątku”. Przy większej partii albo nietypowej transakcji doradca/nadzorca potrafił poprosić o info, a czasem chciał to mieć po prostu na piśmie, że sprzedaż idzie na paszę i bieżące koszty. Ja trzymałem faktury/umowy i pilnowałem, żeby kasa szła przez konto, bo wtedy nikt się nie czepiał, skąd i na co. Masz już wyznaczonego nadzorcę albo doradcę restrukturyzacyjnego i czy to ma być sprzedaż „kilku sztuk”, czy większa część stada?
H
HaftStudio 2026-03-16 09:59
Odpowiedź do DrukarniaX
U mnie po obwieszczeniu dalej dało się normalnie sprzedać część bydła, ale tylko w takim zakresie, żeby to wyglądało jak zwykłe prowadzenie gospodarstwa, a nie
Też mam podobne doświadczenie jak DrukarniaX: po obwieszczeniu da się sprzedawać bydło w ramach normalnego obrotu w gospodarstwie, a wątpliwości zwykle zaczynają się przy większej, jednorazowej sprzedaży albo czymś „nietypowym”, wtedy nadzorca/doradca może chcieć to zobaczyć i potwierdzić, że to idzie na bieżące koszty. O jakiej liczbie sztuk i w jakim terminie myślisz (jedna transakcja czy na raty)?
K
Krawiec 2026-03-12 13:11
U mnie po obwieszczeniu też był stres, że każda sprzedaż będzie wyglądała jak „wyprzedaż majątku”, ale w praktyce dało się normalnie funkcjonować, tylko wszystko robiłem bardziej „na czysto”. Sprzedawałem sztuki w ramach zwykłej działalności (rotacja stada, sprzedaż opasów/krowy brakowane) i nikt mi nie robił problemów, bo to było uzasadnione bieżącymi kosztami i utrzymaniem produkcji. Ważne było, żeby nie wyglądało to na nagłe oddawanie za pół ceny komuś z rodziny albo kumplowi, tylko normalnie rynkowo, z papierami jak zawsze. Trzymałem faktury/umowy, potwierdzenia płatności i notowałem sobie krótko, na co poszły pieniądze (pasza, wet, paliwo), bo o to potrafią pytać. U mnie doradca/restrukturyzacyjny też wolał, żeby o takich większych ruchach wiedzieć, więc po prostu dawałem znać wcześniej i miałem spokój w razie kontroli. Zgody „na każdą sztukę” nie załatwiałem, ale przy większej sprzedaży wolałem mieć potwierdzenie, że to idzie w normalnym toku gospodarstwa, a nie wyprowadzanie majątku. Jaką restrukturyzację masz na myśli i czy masz już wyznaczonego nadzorcę/zarządcę, który się w to włącza?
I
Igor 2026-03-23 09:39
Po obwieszczeniu co do zasady dalej możesz prowadzić gospodarstwo i robić zwykłe, bieżące transakcje związane z produkcją, a sprzedaż części bydła na paszę i koszty często mieści się w „normalnym toku” działalności. Problem zaczyna się wtedy, gdy sprzedaż jest nietypowa (np. duża część stada naraz, sprzedaż poniżej ceny rynkowej albo „do znajomego”), bo to może wyglądać jak wyprowadzanie majątku. Zwykle nie potrzeba osobnej zgody na każdą sprzedaż, ale dużo zależy od tego, czy masz ustanowionego nadzorcę/zarządcę i jakie masz warunki w obwieszczeniu lub w postanowieniach sądu. Masz nadzorcę układu i planujesz sprzedać kilka sztuk czy większą część stada?