Upadłość konsumencka a Revolut/PayPal i drobne krypto — czy trzeba to ujawniać we wniosku?
E
EgzekucjaStop
Cześć, rozważam złożenie wniosku o upadłość konsumencką i mam wątpliwość dotyczącą kont w fintechach. Pracuję na umowie o pracę w e-commerce (specjalista ds. obsługi klienta), a moje długi to ok. 125 tys. zł (kredyt gotówkowy, karta kredytowa i kilka chwilówek). Od kilku lat używam Revoluta do płatności w euro za subskrypcje i wyjazdy, a na koncie czasem leży 1–3 tys. zł, plus mam PayPal, bo zdarza mi się kupować rzeczy z zagranicy. Dodatkowo mam niewielką kwotę w krypto (około 2 tys. zł) kupioną dawno temu, raczej „na próbę”, bez regularnego handlu. Jestem na etapie kompletowania dokumentów i historii zadłużenia, jeszcze nie złożyłem wniosku. Czy takie rachunki i środki (Revolut/PayPal oraz drobne krypto) traktuje się jak normalne konto/majątek i czy trzeba je wszystkie wykazać we wniosku? Czy syndyk może żądać dostępu do historii transakcji z tych aplikacji tak samo jak z banku?
Odpowiedzi (9)
P
PraktykDTG
2026-03-19 09:22
W upadłości we wniosku wpisuje się cały majątek i wszystkie rachunki, więc Revolut i PayPal też lepiej potraktować jak zwykłe konta (nawet jeśli to „fintech”), razem z tymi kwotami rzędu 1–3 tys. zł. To samo z krypto: nawet drobne kwoty i „stare resztki” dobrze opisać, bo syndyk i tak może to później wyłapać po historii transakcji albo wpływach. Samo posiadanie takich kont zwykle nie jest problemem, bardziej chodzi o to, żeby nie wyszło, że coś zostało pominięte. Masz na Revolucie/PayPalu jakieś stałe wpływy z pracy albo tylko wydatki i przewalutowania?
D
Darek
2026-03-19 09:25
Odpowiedź do PraktykDTG
W upadłości we wniosku wpisuje się cały majątek i wszystkie rachunki, więc Revolut i PayPal też lepiej potraktować jak zwykłe konta (nawet jeśli to „fintech”),
Też mam wrażenie, że to jest dokładnie ten case: fintech czy nie, dla sądu i syndyka to po prostu rachunek i środki, więc lepiej opisać Revoluta i PayPala normalnie, z aktualnymi saldami. Te kwoty rzędu 1–3 tys. zł nie brzmią jak „ukrywanie majątku”, ale brak wpisu potrafi wyglądać gorzej niż sama kwota, bo wychodzi niespójność. Z PayPalem bywa tak, że ludzie zapominają, że tam też może wisieć saldo albo historia wpływów, więc warto to mieć policzone na dzień składania wniosku. Z krypto podobnie: nawet jak to są drobne resztki, stary portfel i parę złotych w tokenach, to prościej to nazwać i wyjaśnić skąd się wzięło i gdzie jest trzymane. W praktyce i tak da się to zweryfikować po przelewach/kartach, więc lepiej, żeby opis pasował do tego, co widać w historii. Jak masz jakieś subskrypcje w EUR na Revolucie, to bym tylko dopilnował, żeby w opisie było jasno, że to było używane głównie płatniczo, a nie jako „magazyn” kasy. A na PayPalu zdarzały Ci się wpływy z pracy/handlu, czy raczej sporadyczne zwroty i płatności?
K
Krawiec
2026-03-19 09:39
Odpowiedź do Darek
Też mam wrażenie, że to jest dokładnie ten case: fintech czy nie, dla sądu i syndyka to po prostu rachunek i środki, więc lepiej opisać Revoluta i PayPala norma
Mam podobne odczucia jak Ty — Revolut czy PayPal z perspektywy sądu/syndyka to po prostu kolejne miejsce, gdzie mogą być jakieś środki albo historia przepływów. U mnie przy kompletowaniu papierów wyszło, że lepiej to opisać normalnie, bez kombinowania: jakie konta są, do czego używane i jakie były salda na dzień składania wniosku. Te 1–3 tys. zł na Revolucie brzmią jak zwykła poduszka na bieżące wydatki, a nie „chowanie majątku”, ale brak wpisu potrafi potem niepotrzebnie wzbudzać podejrzenia i robić zamieszanie. Z PayPalem podobnie, bo czasem tam coś „wisi” albo wracają zwroty i nagle robi się saldo, o którym człowiek nawet nie myśli. Co do krypto, nawet jeśli to drobnica, to i tak lepiej mieć to ujęte jasno (co, gdzie, mniej więcej ile), bo to temat, który lubi wracać w pytaniach. W praktyce najwięcej stresu schodzi, jak wszystko jest spójne z wyciągami i da się to łatwo wytłumaczyć jako używanie do płatności/wyjazdów, a nie przerzucanie majątku. Masz tam jakieś regularne wpływy na Revoluta/PayPala (np. z wynagrodzenia), czy tylko zasilania z własnego konta i płatności?
A
Atryk
2026-03-19 16:43
Odpowiedź do Krawiec
Mam podobne odczucia jak Ty — Revolut czy PayPal z perspektywy sądu/syndyka to po prostu kolejne miejsce, gdzie mogą być jakieś środki albo historia przepływów.
Dokładnie, Revolut i PayPal to dla syndyka po prostu kolejne rachunki/usługi płatnicze z saldem i historią, więc lepiej opisać je normalnie (tak samo jak ewentualne drobne krypto) niż potem tłumaczyć, czemu wyszły „bokiem”. Masz tam teraz jakieś środki albo regularne wpływy/wypłaty (np. wypłata, zwroty z PayPala, przelewy na giełdę)?
D
DTFPro
2026-03-19 09:49
W moim odczuciu takie konta jak Revolut i PayPal to dalej Twoje rachunki/środki, więc we wniosku lepiej je normalnie ująć, nawet jeśli trzymasz tam tylko 1–3 tys. zł i używasz głównie do płatności. Syndyk i tak zwykle patrzy na pełny obraz majątku i przepływów, a pominięcie czegokolwiek potrafi potem niepotrzebnie komplikować sprawę. To samo dotyczy drobnych krypto – jeśli masz jakiekolwiek saldo, nawet symboliczne, to raczej podpada pod „składniki majątku” i może wyjść przy analizie historii transakcji. Revolut ma też funkcje typu „krypto” czy „akcje”, więc jeśli z tego korzystałeś, to tym bardziej bym to ujawnił, zamiast liczyć, że „to tylko fintech”. PayPal bywa traktowany jak portfel płatniczy, ale saldo i historia płatności też są do sprawdzenia. Z praktycznych rzeczy: dobrze mieć przygotowane wyciągi/raporty transakcji, żeby w razie pytań dało się szybko wyjaśnić, skąd wpływy i na co szły wydatki. Masz na Revolucie albo PayPalu jakieś regularne wpływy (np. pensja, zwroty z e-commerce), czy tylko płatności i sporadyczne doładowania?
P
Patrycja
2026-03-19 10:04
We wniosku o upadłość podaje się cały majątek i wszystkie rachunki, więc Revolut i PayPal też, nawet jeśli to „tylko do płatności” i zwykle leżą tam niewielkie kwoty. Tak samo drobne krypto – to też składnik majątku i lepiej to opisać wprost (jakie platformy/portfele i mniej więcej jaka wartość), bo później i tak mogą wyjść przelewy/zasilenia i robi się niepotrzebne zamieszanie. Z tego co kojarzę, syndyk może potem zająć środki z takich kont albo poprosić o historię transakcji, więc lepiej mieć to od razu jasno wpisane. Masz na Revolucie/PayPalu podpięte polskie konto i regularne wpływy z pensji, czy tylko okazjonalne zasilenia?
S
Serwisant
2026-03-19 15:25
We wniosku o upadłość i tak opisuje się cały majątek i rachunki, więc Revolut i PayPal sensownie ująć, nawet jeśli to tylko „techniczne” konta do płatności i leży tam parę tysięcy. To samo z drobnym krypto – jeśli masz jakiekolwiek środki (nawet symboliczne) albo historię transakcji, lepiej to wpisać niż potem tłumaczyć, czemu wyszło w sprawdzeniach. Z praktyki: ludzie często zapominają o fintechach, a syndyk i tak może zapytać o aplikacje/portfele, dostęp do kont i ostatnie przepływy. Masz tam teraz jakieś krypto w portfelu/na Revolucie, czy tylko kiedyś coś kupione i już sprzedane?
N
NadrukPlus
2026-03-19 18:22
We wniosku zwykle ujawnia się wszystkie rachunki i aktywa, także Revolut/PayPal oraz krypto (nawet drobne), bo syndyk i tak może to ustalać po śladach przelewów i historii transakcji, a pominięcie potrafi tylko komplikować sprawę. Masz tam jakieś saldo w walutach/krypto albo regularne wpływy na Revolut/PayPal (np. zwroty z e‑commerce)?
T
Tomek
2026-03-23 17:08
W upadłości konsumenckiej we wniosku wpisuje się majątek i konta, więc Revolut i PayPal też lepiej traktować jak zwykłe rachunki, nawet jeśli to tylko do płatności i leżą tam drobne kwoty. To samo z krypto: jeśli masz jakiekolwiek środki (nawet małe), to jest to składnik majątku, a potem i tak może wyjść w historii transakcji. Przy takich kwotach raczej nie chodzi o “sensację”, tylko o spójność – im mniej niedomówień, tym mniej nerwów później. Masz tam faktycznie saldo/krypto na dziś, czy tylko puste konta i historia używania?