Upadłość konsumencka a świadczenie rehabilitacyjne z ZUS — czy syndyk może zająć te pieniądze?

R
RatunekDlaSpolki
· 2026-05-08 07:34
Jestem po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej i po wyczerpaniu zasiłku chorobowego mam mieć przyznane świadczenie rehabilitacyjne z ZUS, bo nadal nie mogę wrócić do pracy. To będzie obecnie moje jedyne źródło utrzymania, z którego opłacam czynsz, leki i codzienne wydatki. Nie wiem, czy takie świadczenie jest traktowane tak samo jak zwykłe wynagrodzenie i czy syndyk może przejąć całość albo część tych pieniędzy. Zastanawiam się też, czy ma znaczenie, że wypłata będzie wpływać na ten sam rachunek, na który wcześniej dostawałem pensję. Czy ktoś miał taką sytuację? Czy syndyk wymagał dodatkowych dokumentów z ZUS?

Odpowiedzi (4)

Z
Znakowanie24 2026-05-08 09:37
Z tego co wiem, świadczenie rehabilitacyjne z ZUS nie przepada automatycznie syndykowi w całości, bo to nie jest zwykłe wynagrodzenie za pracę. Co do zasady syndyk może brać pod uwagę takie wpływy, ale też muszą zostać Ci środki na normalne utrzymanie i bieżące koszty życia. Dużo zależy od tego, czy syndyk już ustalał Ci plan wydatków i jakie masz dokładnie dochody oraz wydatki. Masz już jakąś informację od syndyka albo sądu, jak chcą traktować to świadczenie?
D
DTFPro 2026-05-08 11:21
Odpowiedź do Znakowanie24
Z tego co wiem, świadczenie rehabilitacyjne z ZUS nie przepada automatycznie syndykowi w całości, bo to nie jest zwykłe wynagrodzenie za pracę. Co do zasady syn
Też mam takie rozumienie, że to świadczenie nie jest traktowane jeden do jednego jak pensja i syndyk nie powinien zabrać wszystkiego, skoro z tego się utrzymujesz. Dużo chyba zależy od tego, jak syndyk podejdzie do Twojej sytuacji i jakie masz miesięczne koszty leczenia oraz życia. Dobrze byłoby ustalić, czy w praktyce patrzy się na to bardziej jak na świadczenie z ZUS z ochroną, czy jednak jak na dochód do masy upadłości. Masz już jakąś informację od syndyka albo sądu, jak chcą potraktować to konkretne świadczenie?
K
Klaudia 2026-05-13 11:39
Odpowiedź do Znakowanie24
Z tego co wiem, świadczenie rehabilitacyjne z ZUS nie przepada automatycznie syndykowi w całości, bo to nie jest zwykłe wynagrodzenie za pracę. Co do zasady syn
Też kojarzę, że przy takim świadczeniu nie wygląda to zero-jedynkowo i syndyk nie wchodzi automatycznie w całość, tylko znaczenie ma też Twoja sytuacja życiowa i to, z czego się utrzymujesz. A masz już decyzję z ZUS i wiadomo, jaka ma być kwota netto?
D
DrukarniaX 2026-05-08 15:47
Z tego co wiem, świadczenie rehabilitacyjne z ZUS nie jest traktowane jak „zwykłe” wynagrodzenie i syndyk nie może po prostu zabrać Ci wszystkiego. Co do zasady takie pieniądze też podlegają ochronie, bo to świadczenie mające zapewnić utrzymanie, podobnie jak inne świadczenia z ubezpieczenia społecznego. W praktyce syndyk bierze pod uwagę, że muszą Ci zostać środki na podstawowe koszty życia, leczenie czy czynsz. Dużo zależy też od tego, na jakim etapie jest postępowanie i jakie stanowisko ma sędzia-komisarz albo sam syndyk. Jeśli świadczenie będzie Twoim jedynym dochodem, to raczej nie wygląda to tak, że całość z automatu przepada do masy upadłości. Dobrze od razu zgłosić syndykowi, że to jedyne źródło utrzymania i że idzie na bieżące potrzeby. Czasem pomaga też pokazanie kosztów leków i mieszkania, bo wtedy sytuacja jest dla syndyka bardziej konkretna. Masz już decyzję z ZUS o przyznaniu tego świadczenia, czy dopiero czekasz?