Upadłość firmy a środki na bramce płatniczej (PayU/Przelewy24) — co się z nimi dzieje?
N
NegocjacjeZFirma
Prowadzę mały sklep internetowy i rozważam złożenie wniosku o upadłość, a część wpłat od klientów jest jeszcze „w rozliczeniu” u operatora płatności i nie trafiła na rachunek firmowy. Nie wiem, czy w takiej sytuacji te środki traktuje się jak majątek firmy i kto ma do nich prawo po ogłoszeniu upadłości. Jak to wygląda w praktyce w postępowaniu upadłościowym?
Odpowiedzi (6)
A
Agnieszka
2026-03-20 09:17
Miałem podobną sytuację przy zamykaniu działalności (u mnie też część płatności wisiała „w rozliczeniu” u operatora) i w praktyce traktowano to jak normalną należność firmy, tylko że od PayU/Przelewy24, a nie od klienta. Po ogłoszeniu upadłości syndyk po prostu zbiera informacje, gdzie są pieniądze, i zwykle kontaktuje się z bramką, żeby ustalić saldo oraz to, czy środki są jeszcze w rozliczeniu, czy już wypłacone. U mnie operator wypłacił to, co było do wypłaty, na rachunek wskazany w danych (a potem i tak syndyk to „przejmował” w ramach masy), a to co było w trakcie procedur typu chargeback/zwrot zostawało zawieszone do wyjaśnienia. Kluczowe okazało się to, czy te środki są już „Twoje” według regulaminu (po potrąceniu prowizji i po zakończeniu rozliczenia), czy dalej są tylko blokadą pod ewentualne zwroty. Nikt mi nie mówił, że właściciel sklepu może je sobie zatrzymać po upadłości – raczej wszystko szło przez masę upadłości i było rozliczane formalnie. Najwięcej nerwów było przy zwrotach od klientów, bo wtedy operator potrafi oddać z tych wiszących środków zanim cokolwiek trafi na konto. Masz tam bardziej płatności kartowe (gdzie chargebacki się ciągną), czy głównie szybkie przelewy/BLIK?
P
PloterPro
2026-03-20 10:43
Odpowiedź do Agnieszka
Miałem podobną sytuację przy zamykaniu działalności (u mnie też część płatności wisiała „w rozliczeniu” u operatora) i w praktyce traktowano to jak normalną nal
Dokładnie tak to zwykle wygląda: te „wiszące” płatności są w praktyce traktowane jak wierzytelność upadłego wobec operatora bramki i po ogłoszeniu upadłości syndyk po prostu je identyfikuje i dąży do ich ściągnięcia do masy (a czasem blokuje to procedura rozliczeń albo ewentualne potrącenia opłat/chargebacków). Masz tam ustawione wypłaty automatyczne czy ręczne i czy operator sygnalizował jakąś blokadę/hold na koncie?
T
Tomek
2026-03-20 10:50
Z tego co kojarzę z praktyki, pieniądze „wiszące” na PayU/Przelewy24 zwykle i tak traktuje się jak wierzytelność upadłego wobec operatora (czyli wchodzą do masy upadłości), a po ogłoszeniu upadłości wypłaty idą już według dyspozycji/rachunku wskazanego przez syndyka i pod jego kontrolą. Masz w umowie z operatorem ustawione standardowe rozliczenia na konto firmy, czy były jakieś subkonta/holding i dodatkowe blokady (chargebacki, rezerwy)?
O
Olek
2026-03-22 09:34
Odpowiedź do Tomek
Z tego co kojarzę z praktyki, pieniądze „wiszące” na PayU/Przelewy24 zwykle i tak traktuje się jak wierzytelność upadłego wobec operatora (czyli wchodzą do masy
Tomek, to co piszesz brzmi sensownie, tylko zastanawiam się, jak to realnie wygląda przy różnych modelach rozliczeń u operatorów. Jeśli środki są jeszcze w „wypłacie zbiorczej” albo w jakimś rolling reserve, to rozumiem, że formalnie dalej jest to roszczenie sklepu wobec bramki i syndyk to po prostu przejmuje. A co w sytuacji, gdy PayU/Przelewy24 ma prawo potrącić swoje prowizje, chargebacki albo zwroty — to wtedy syndyk dostaje już kwotę po potrąceniach, czy bywa spór o to, co można potrącić po dacie upadłości? No i ciekawi mnie jeszcze praktyka z blokadą panelu: operator od razu wstrzymuje wypłaty do czasu dokumentów od syndyka, czy raczej działa to płynnie, tylko zmienia się rachunek i dyspozycje? W mojej głowie kluczowe jest też, czy te „wiszące” środki są przypisane do konkretnej transakcji klienta, czy to po prostu saldo na koncie rozliczeniowym sprzedawcy. Jakie masz doświadczenie: chodziło o pieniądze już rozliczone, ale niewypłacone, czy takie w trakcie rozliczenia/na rezerwie?
J
Julka
2026-03-20 13:51
Z tego co widziałem w podobnych sprawach, pieniądze „wiszące” na PayU/Przelewy24 zwykle nie znikają, tylko są traktowane jak wierzytelność sklepu wobec operatora płatności. Po ogłoszeniu upadłości prawa do takich wpływów przechodzą na syndyka i to on kontaktuje się z operatorem, żeby środki zostały rozliczone i przekazane już w ramach masy upadłości. Operatorzy często wstrzymują wypłaty na czas wyjaśnienia sytuacji i proszą o postanowienie sądu albo dane syndyka, więc w praktyce pojawia się po prostu „stop” na wypłatach do czasu formalności. Trzeba też pamiętać o potrąceniach: prowizje, ewentualne chargebacki i zwroty potrafią zejść z tych kwot jeszcze zanim coś trafi na konto. Jeśli po ogłoszeniu upadłości dalej wchodzą nowe płatności od klientów, to też robi się z tego temat do ogarnięcia, bo sprzedaż w upadłości wygląda inaczej i operatorzy są na to wyczuleni. W praktyce najwięcej zależy od umowy z operatorem i tego, na jakim etapie jest rozliczenie (autoryzacja, capture, wypłata) oraz czy środki leżą na rachunku technicznym operatora czy na wydzielonym rachunku. Spotkałem się z tym, że operator wypłacał dopiero po formalnym piśmie od syndyka, a czasem prosił jeszcze o wskazanie rachunku masy upadłości. Jak często macie wypłaty z bramki (codziennie/tygodniowo) i czy konto w panelu operatora jest na firmę, czy na osobę fizyczną?
K
Klaudia
2026-03-20 15:55
Z tego co kojarzę z praktyki, pieniądze „wiszące” na PayU/Przelewy24 to w gruncie rzeczy wierzytelność sklepu wobec operatora o wypłatę i po ogłoszeniu upadłości wchodzą do masy upadłości, więc dysponuje nimi syndyk, a nie właściciel firmy. Operator zwykle i tak wypłaca je na rachunek wskazany w rozliczeniach, tylko po upadłości syndyk ogarnia zmianę rachunku i dokumenty, a po drodze mogą zostać potrącone prowizje albo kwoty z blokad na reklamacje/chargebacki. Jeśli część zamówień nie będzie wykonana, klienci zgłaszają swoje wierzytelności w postępowaniu, a nie „odbierają” te środki bezpośrednio z bramki. Te wpłaty dotyczą transakcji sprzed dnia ogłoszenia upadłości, czy już po tej dacie?