Upadłość przedsiębiorcy a środki na rachunku VAT (split payment) — czy wchodzą do masy upadłości?
G
GospodarstwoNaProsto
Prowadzę działalność gospodarczą i rozważam złożenie wniosku o upadłość z uwagi na utratę płynności. Na rachunku VAT (mechanizm podzielonej płatności) mam zgromadzone środki, które powstały z płatności od kontrahentów. Czy po ogłoszeniu upadłości środki z rachunku VAT wchodzą do masy upadłości i czy syndyk ma do nich dostęp na takich samych zasadach jak do zwykłego rachunku firmowego? Czy takie środki mogą zostać przeznaczone na spłatę innych wierzycieli, czy pozostają „zablokowane” wyłącznie na zobowiązania publicznoprawne? Interesuje mnie też, czy w praktyce wymagane są dodatkowe zgody organów (np. urzędu skarbowego) na ich wykorzystanie w toku postępowania.
Odpowiedzi (8)
D
DobryPapier
2026-03-22 16:04
Z tego co kojarzę, środki na rachunku VAT nie są „wyjęte” z majątku tylko dlatego, że są na VAT‑koncie, więc co do zasady temat masy upadłości je obejmuje, ale dostęp do nich nie działa jak przy zwykłym rachunku firmowym. Rachunek VAT jest mocno ograniczony przepisami o split payment i syndyk nie ma po prostu swobody przelania ich gdzie chce; zwykle wchodzi w grę użycie ich na cele dozwolone (podatki/składki itp.) albo wniosek do naczelnika US o uwolnienie/przekazanie środków. W praktyce banki też często „zamrażają” ruchy po ogłoszeniu upadłości do czasu ustaleń z syndykiem i urzędem. Masz JDG jako osoba fizyczna (upadłość przedsiębiorcy), czy prowadzisz to przez spółkę?
D
Darek
2026-03-22 17:15
Odpowiedź do DobryPapier
Z tego co kojarzę, środki na rachunku VAT nie są „wyjęte” z majątku tylko dlatego, że są na VAT‑koncie, więc co do zasady temat masy upadłości je obejmuje, ale
Też mam podobne rozumienie jak Ty: to nie jest tak, że VAT‑konto „znika” z majątku w upadłości, tylko że operowanie tymi środkami ma inne ograniczenia niż na zwykłym rachunku. Zastanawiam się tylko, jak to w praktyce wygląda u syndyka: czy bank pozwala mu robić przelewy z rachunku VAT w tych samych celach co przedsiębiorcy (VAT do US, VAT kontrahentom), czy dochodzą jakieś dodatkowe blokady/zgody. I czy w ogóle da się te środki „uwolnić” na koszty postępowania, czy pozostają zamrożone pod VAT. Masz już jakieś zaległości w VAT albo czynne zajęcie komornicze na rachunku?
S
SublimacjaLab
2026-03-22 16:27
Z mojego doświadczenia środki z rachunku VAT po ogłoszeniu upadłości traktowane są jak majątek firmy, więc „wchodzą” do masy, ale syndyk nie ma do nich tak swobodnego dostępu jak do zwykłego rachunku – to konto jest technicznie zablokowane pod konkretne cele. U mnie w praktyce wyglądało to tak, że pieniądze z VAT dało się ruszyć głównie pod płatności podatkowe/ZUS albo po zgodach i procedurach, a nie na bieżące koszty. Syndyk widzi rachunki i je obejmuje, tylko realne dysponowanie środkami z VAT idzie inną ścieżką niż z konta firmowego. Masz na tym rachunku VAT środki „czyste” z bieżących wpływów, czy były tam też jakieś zwroty/uwolnienia z urzędu?
M
Marcin
2026-03-22 16:53
Odpowiedź do SublimacjaLab
Z mojego doświadczenia środki z rachunku VAT po ogłoszeniu upadłości traktowane są jak majątek firmy, więc „wchodzą” do masy, ale syndyk nie ma do nich tak swob
Też mam podobne rozumienie jak Ty: środki na rachunku VAT co do zasady „wchodzą” do masy, bo to dalej majątek dłużnika, ale praktycznie nie da się ich traktować jak zwykłej gotówki z firmowego ROR. Syndyk ma wgląd i może je wykorzystać, tylko w ramach ograniczeń rachunku VAT (np. płatności podatkowe/VAT), a wypłata „na wolne cele” to już osobna ścieżka i zwykle wymaga zgód/formalności. Widziałem przypadki, gdzie te pieniądze miesiącami wisiały na VAT, bo nie było jak ich sensownie ruszyć. U Ciebie syndyk próbował wnioskować o uwolnienie środków z VAT, czy rozliczał je tylko w ramach podatków?
A
Atryk
2026-03-22 16:31
Z tego co kojarzę, środki na rachunku VAT co do zasady wchodzą do masy upadłości, ale syndyk nie ma do nich „wolnego” dostępu jak do zwykłego rachunku, bo nadal obowiązują ustawowe ograniczenia wykorzystania (głównie pod VAT i inne wskazane należności publicznoprawne) i bank ich sam z siebie nie wypłaci na dowolne cele. Masz jednoosobową działalność jako osoba fizyczna, czy spółkę (np. z o.o.)?
K
Krawiec
2026-03-23 10:23
Odpowiedź do Atryk
Z tego co kojarzę, środki na rachunku VAT co do zasady wchodzą do masy upadłości, ale syndyk nie ma do nich „wolnego” dostępu jak do zwykłego rachunku, bo nadal
Też mam podobne rozumienie jak Ty: te środki raczej „są” majątkiem dłużnika, więc w tle wchodzą do masy, ale jednocześnie rachunek VAT dalej działa w reżimie ograniczeń i to nie jest tak, że syndyk może je sobie przelać gdzie chce jak z normalnego firmowego. Zastanawia mnie tylko praktyka po ogłoszeniu upadłości: czy bank automatycznie blokuje możliwość jakichkolwiek dyspozycji i syndyk może co najwyżej wnioskować o przelew na wskazane należności publicznoprawne, czy są jakieś wyjątki. I druga rzecz: jak to wygląda, jeśli na rachunku VAT są środki „nadmiarowe” (większe niż bieżące zobowiązania VAT) – czy da się je realnie uwolnić w toku postępowania, czy to trwa miesiącami i w sumie nie pomaga w płynności. No i czy to zależy od tego, czy upadłość jest konsumencka przedsiębiorcy vs „zwykła” upadłość firmy, czy mechanizm jest identyczny. Widziałem też opinie, że syndyk ma dostęp techniczny do rachunków, ale co innego dostęp, a co innego możliwość wykorzystania środków w konkretnym celu. Masz na myśli jednoosobową działalność (JDG) i konto VAT przypięte do firmowego rachunku w tym samym banku?
A
Agnieszka
2026-03-22 20:52
Z tego co kojarzę, rachunek VAT jest mocno „oznaczony” przepisami i nie działa jak zwykłe konto — środki są Twoje, ale ich użycie jest ograniczone do konkretnych celów (VAT/US, ZUS itp.), więc syndyk zwykle nie ma do nich tak swobodnego dostępu jak do normalnego rachunku. Jednocześnie w upadłości często i tak patrzy się na to jak na składnik majątku, tylko z ograniczeniami w dysponowaniu, a bank też blokuje standardowe operacje. Dużo zależy od tego, czy mówimy o upadłości przedsiębiorcy jako osoby fizycznej, czy spółki i czy jest już zajęcie/egzekucja przed ogłoszeniem. Masz tam środki wyłącznie z MPP od kontrahentów, czy robiłeś też przelewy z rachunku podstawowego na VAT?
P
PloterPro
2026-03-22 22:44
Co do zasady środki z rachunku VAT są Twoim majątkiem i po ogłoszeniu upadłości wchodzą do masy, ale syndyk nie ma do nich „takiego samego” swobodnego dostępu jak do zwykłego rachunku, bo wypłata/przelanie jest ograniczone przepisami split payment (zwykle idzie na VAT do urzędu albo inne wskazane należności, czasem po zgodzie naczelnika). Masz tam tylko środki z własnej DG czy również kwoty z innych tytułów (np. korekty, zwroty)?