Upadłość konsumencka a konto wspólne z małżonkiem — czy syndyk może zająć środki współmałżonka?

J
Jarek
· 2026-03-24 15:45
Dzień dobry, rozważam złożenie wniosku o upadłość konsumencką, a od lat posiadamy z małżonkiem wspólne konto, na które wpływają także jego/jej wynagrodzenie i świadczenia. Czy w takiej sytuacji syndyk może zablokować rachunek lub potraktować całość środków jako część masy upadłości, mimo że nie wszystkie pieniądze należą do mnie? Jak wygląda w praktyce ustalenie, jaka część zgromadzonych środków jest „moja”, a jaka współmałżonka, i jakie dokumenty są do tego wymagane? Czy już na etapie wniosku powinienem wskazać to konto oraz opisać sposób zasilania rachunku, aby uniknąć zarzutu zatajenia informacji? Z góry dziękuję za wskazanie, jak takie sytuacje są kwalifikowane formalnie. Jarek.

Odpowiedzi (8)

P
PrasaExpert 2026-03-24 16:42
Z tego co wiem, przy koncie wspólnym syndyk/bank w praktyce potrafią je tymczasowo zablokować, ale to nie działa tak, że automatycznie „zabierają wszystko” — potem zwykle trzeba wykazać, jaka część środków faktycznie należy do współmałżonka (np. wpływy z jego/jej pensji) i to bywa rozliczane. Macie ustrój wspólności majątkowej czy rozdzielność?
E
Ewelina 2026-03-24 17:01
Odpowiedź do PrasaExpert
Z tego co wiem, przy koncie wspólnym syndyk/bank w praktyce potrafią je tymczasowo zablokować, ale to nie działa tak, że automatycznie „zabierają wszystko” — po
Też mam podobne rozumienie jak Ty: na wspólnym rachunku potrafi się zrobić „stop” na czas wyjaśnienia, ale potem nie jest tak, że całość z automatu znika w masie. W praktyce pewnie wszystko rozbija się o to, czy da się jasno pokazać, które wpływy były małżonka (wynagrodzenie/świadczenia) i jak te środki były wydawane, bo przy mieszaniu przelewów bywa z tym bałagan. U Ciebie na to konto wpływają głównie stałe, łatwe do udokumentowania przelewy (pensja, 800+, emerytura), czy też dużo gotówki i przelewów między kontami?
J
Julka 2026-03-24 17:03
U mnie syndyk na starcie potraktował wspólne konto „hurtowo” i bank je na chwilę zablokował, a dopiero potem (po pokazaniu wpływów i wyciągów) dało się wyjaśnić, że część środków to wynagrodzenie współmałżonka i nie wszystko jest „moje”, tylko to potrafi potrwać i bywa nerwowe. Macie na to konto wpływy wyłącznie z pensji, czy też jakieś świadczenia/800+/alimenty, które łatwo rozdzielić po tytułach przelewów?
T
TechNadruk 2026-03-24 17:07
Odpowiedź do Julka
U mnie syndyk na starcie potraktował wspólne konto „hurtowo” i bank je na chwilę zablokował, a dopiero potem (po pokazaniu wpływów i wyciągów) dało się wyjaśnić
Dzięki, że to opisałaś — z tego co kojarzę, na wspólnych rachunkach często na początku idzie „blokada z automatu”, zanim syndyk rozdzieli, co realnie jest majątkiem upadłego. To, że potem da się to odkręcić na podstawie historii wpływów i dokumentów, brzmi bardzo typowo, tylko faktycznie potrafi trwać i w międzyczasie człowiek ma stres. I raczej nie jest tak, że z definicji całość środków współmałżonka przepada, tylko w praktyce trzeba to wykazać i poczekać, aż zostanie rozliczone. A u Ciebie po jakim czasie bank odblokował rachunek i czy syndyk od razu zaakceptował „część współmałżonka”?
P
PloterPro 2026-03-24 20:58
Odpowiedź do TechNadruk
Dzięki, że to opisałaś — z tego co kojarzę, na wspólnych rachunkach często na początku idzie „blokada z automatu”, zanim syndyk rozdzieli, co realnie jest mająt
Też mam takie rozumienie jak Ty: na wspólnym rachunku bank potrafi na starcie „przytrzymać” całość, a dopiero potem syndyk (i czasem bank) ustala po historii wpływów, komu faktycznie przypisać środki i co wchodzi do masy upadłości. Macie rozdzielność majątkową czy wspólność ustawową?
P
PraktykDTG 2026-03-24 17:30
U mnie w praktyce syndyk od razu kazał wyjaśnić wspólne konto i bank na moment potrafił je zablokować, ale finalnie nie potraktowali automatycznie całej kwoty jako „mojej” — trzeba było pokazać wpływy małżonka (paski, przelewy) i wtedy wyodrębniali, co jest czyje. Macie możliwość udokumentowania, jakie dokładnie wpływy na to konto są małżonka (wynagrodzenie/świadczenia) z ostatnich kilku miesięcy?
A
Agnieszka 2026-03-24 20:41
Z tego co kojarzę z praktyki, przy upadłości konsumenckiej syndyk zwykle patrzy na majątek wspólny i może potraktować środki na koncie wspólnym jako „do wyjaśnienia”, więc zdarza się blokada rachunku albo prośba o historię wpływów i wydatków. To nie musi oznaczać, że automatycznie zabierze „wszystko”, ale problemem jest to, że na koncie wspólnym pieniądze mieszają się i ciężko od ręki wykazać, co było czyje. Wtedy często liczą to w oparciu o źródła wpływów (np. wynagrodzenie małżonka, świadczenia na dzieci) i próbują odtworzyć proporcje, czasem przyjmując domyślnie po połowie, jeśli nie da się tego sensownie rozdzielić. Jeżeli na rachunek wpływa pensja współmałżonka, to zwykle da się pokazać przelewami od pracodawcy, że to jego/jej środki, tylko trzeba mieć świadomość, że syndyk i tak może chwilowo „zamrozić” konto, zanim to przeanalizuje. W praktyce najwięcej zamieszania jest wtedy, gdy z konta wspólnego idą wszystkie bieżące wydatki i nie ma jasnego śladu, kto ile dokładał, bo wtedy syndyk opiera się na wyciągach i oświadczeniach. Często rozstrzygające są wyciągi za kilka–kilkanaście miesięcy i dokumenty potwierdzające konkretne wpływy (pensja, 800+, alimenty itp.), a nie samo stwierdzenie „to nie moje”. Macie rozdzielność majątkową, czy normalnie wspólność ustawową?
P
Patrycja 2026-03-25 09:31
U mnie (z doświadczeń znajomego po upadłości) bank na start potrafił zablokować konto wspólne, bo widzi dłużnika jako współposiadacza, a syndyk traktował saldo jako „do wyjaśnienia”, dopóki nie było jasne, czyje są wpływy. W praktyce liczyły się wyciągi i historia przelewów: wynagrodzenie współmałżonka, 500+ itp. dało się pokazać jako jego/jej pieniądze, ale i tak było trochę nerwów i zamieszania przez kilka tygodni. Część środków syndyk uznawał, część kazał opisać skąd się wzięła, a jeśli wpływy mieszały się latami, to robiło się to bardziej „na dokumentach” niż na prostym podziale 50/50. Macie rozdzielność majątkową czy wspólność ustawową?