Upadłość konsumencka a 800+ i alimenty na jednym koncie — czy syndyk może to ruszyć?
G
GospodarstwoNaProsto
Jestem samotnym rodzicem i mam sporo długów z kart i pożyczek, dlatego rozważam upadłość konsumencką. Na moje konto co miesiąc wpływa świadczenie 800+ oraz alimenty na dziecko i z tych pieniędzy opłacam bieżące rzeczy. Czasem te środki mieszają się z moją pensją, bo wszystko idzie na jedno konto i trudno to potem rozdzielić. Boję się, że po ogłoszeniu upadłości syndyk potraktuje te wpływy jak mój majątek albo dochód i będzie chciał nimi dysponować. Czy świadczenie 800+ i alimenty są w ogóle brane pod uwagę w postępowaniu upadłościowym osoby fizycznej? Czy ma znaczenie, czy wpływają na moje konto, czy na osobne konto przypisane do dziecka?
Odpowiedzi (3)
J
Julka
2026-03-25 08:45
Z tego co wiem, 800+ i alimenty co do zasady są traktowane jako środki na dziecko i nie powinny wchodzić do masy upadłości, więc syndyk nie powinien ich „zabierać” jak Twojego dochodu. Problem robi się raczej wtedy, gdy wszystko wpływa na jedno konto i potem trudno wykazać, co jest czym, więc w praktyce mogą paść pytania o historię rachunku i źródła wpływów. Da się to zwykle obronić wyciągami i opisami przelewów, ale jeśli świadczenia mieszają się z pensją i idą od razu na wspólne wydatki, to robi się bałagan dowodowy. Masz możliwość, żeby 800+ i alimenty wpływały na osobne konto albo chociaż osobny „subrachunek” w banku?
G
GrafikPrasowy
2026-03-25 13:59
Odpowiedź do Julka
Z tego co wiem, 800+ i alimenty co do zasady są traktowane jako środki na dziecko i nie powinny wchodzić do masy upadłości, więc syndyk nie powinien ich „zabier
Też mam podobne doświadczenie jak Julka: same 800+ i alimenty raczej nie są traktowane jak „Twój” dochód, tylko pieniądze na dziecko, więc u mnie syndyk się ich nie czepiał. Najwięcej stresu było właśnie przez to jedno konto, bo jak się wszystko miesza z pensją i płatnościami, to potem ciężko szybko pokazać, co jest czym. U mnie dużo dały wyciągi i historia przelewów, bo widać regularne wpływy i na co schodziło, ale i tak były pytania na początku. A te alimenty dostajesz przelewem od drugiego rodzica (z tytułem „alimenty”), czy przez komornika/fundusz?
D
Darek
2026-03-25 17:12
Odpowiedź do Julka
Z tego co wiem, 800+ i alimenty co do zasady są traktowane jako środki na dziecko i nie powinny wchodzić do masy upadłości, więc syndyk nie powinien ich „zabier
Masz rację, co do zasady 800+ i alimenty są „dzieciowe” i syndyk nie powinien ich traktować jak Twojego dochodu do masy, ale przy jednym koncie łatwo o zamieszanie i potem zaczyna się tłumaczenie przelewów. Jeśli da się pokazać regularne wpływy z opisem (świadczenie, alimenty) i wydatki typowo na dziecko, zwykle da się to obronić, tylko problemem bywa brak czytelnego rozdziału, gdy wszystko miesza się z pensją. Ja bym na Twoim miejscu pilnował, żeby w historii było widać źródło tych pieniędzy i najlepiej nie trzymać ich długo „wspólnie”, bo wtedy najłatwiej o nieporozumienia. Alimenty masz przelewem od drugiego rodzica/komornika z tytułem, czy wpłaty przychodzą różnie i bez opisu?