Darowizna od rodziny po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej — czy muszę zgłosić ją syndykowi?
I
Iga
Jestem po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej i rozważam przyjęcie darowizny pieniężnej od rodziny na bieżące utrzymanie. Czy mam obowiązek zgłosić taką darowiznę syndykowi (i ewentualnie sądowi), niezależnie od kwoty oraz tego, czy jest to przelew czy gotówka? Czy syndyk może uznać te środki za składnik masy upadłości i żądać ich przekazania lub rozliczenia? Jakie dokumenty lub oświadczenia mogą być wymagane, aby prawidłowo wykazać źródło i cel takich środków? Proszę o informację, jak wygląda właściwa procedura w takiej sytuacji.
Odpowiedzi (3)
T
TechNadruk
2026-04-02 10:19
U mnie syndyk od początku patrzył na wszystkie wpływy na konto i pytał o rzeczy, które nie wyglądały jak zwykła pensja czy świadczenie, więc darowizna od rodziny od razu wyszła w wyciągach. Zgłosiłem to w mailu „dla świętego spokoju” i opisałem, że to wsparcie na bieżące utrzymanie, a nie żadne kombinowanie z majątkiem. Przy małych kwotach skończyło się na krótkim wyjaśnieniu, ale przy większej syndyk dopytywał, czy to jednorazowe, od kogo i na co idzie. W praktyce bardziej problematyczna była gotówka, bo potem i tak człowiek nie ma jak pokazać skąd się wzięła, jeśli nagle wpłaca ją na konto albo robi większe wydatki. Z tego co widziałem, syndyk potrafi traktować takie pieniądze jak „dodatkowe środki” i oczekuje rozliczenia, zwłaszcza jeśli to nie jest typowa pomoc na życie tylko spora suma. Pomogło mi, że miałem prostą umowę/oświadczenie o darowiźnie, sensowny tytuł przelewu i w razie pytań potwierdzenie od darczyńcy, bez jakichś kombinowanych historii. Jeśli te pieniądze realnie idą na rachunki, jedzenie i leki, to łatwiej to wytłumaczyć, niż jak nagle pojawia się darowizna i od razu „znika”. Jesteś teraz w etapie likwidacji majątku czy już masz ustalony plan spłaty?
M
Maja
2026-04-02 10:35
Odpowiedź do TechNadruk
U mnie syndyk od początku patrzył na wszystkie wpływy na konto i pytał o rzeczy, które nie wyglądały jak zwykła pensja czy świadczenie, więc darowizna od rodzin
Też mam wrażenie, że syndycy bardzo szybko wyłapują takie „nietypowe” wpływy na konto, więc to, co piszesz, pokrywa się z praktyką: przelew od rodziny od razu widać w wyciągach i zwykle pojawiają się pytania o źródło i cel. Z tego co kojarzę, w upadłości chodzi głównie o pełną przejrzystość wobec syndyka, bo i tak może poprosić o wyjaśnienia, a brak informacji potrafi później wyglądać podejrzanie nawet przy małych kwotach. Darowizna po ogłoszeniu upadłości bywa traktowana jak „nowy” składnik majątku, więc syndyk może ją uwzględniać i rozważać, czy wchodzi do masy, choć w praktyce często patrzy też na to, czy to realne wsparcie na bieżące utrzymanie i jakie są Twoje koszty życia. Gotówka zamiast przelewu nie rozwiązuje problemu, bo jeśli te pieniądze w końcu trafią na konto albo będą widoczne w wydatkach, to i tak może paść pytanie „skąd”. Jeśli rodzina chce to ułatwić, zwykle wystarcza prosta umowa darowizny/krótkie oświadczenie od darczyńcy + potwierdzenie przelewu (albo pokwitowanie przy gotówce) i jednozdaniowe wyjaśnienie, że to na utrzymanie, a nie „ukrywanie majątku”. U mnie w podobnych historiach kończyło się na tym, że syndyk to odnotował i dopytał o podstawowe rzeczy, a nie od razu żądał oddania całej kwoty, ale to mocno zależy od sytuacji i etapu sprawy. Jesteś już po ustaleniu planu spłaty, czy dopiero na etapie zbierania i opisu majątku?
P
PloterPro
2026-04-02 10:23
Po ogłoszeniu upadłości syndyk zwykle oczekuje informacji o dodatkowych wpływach, nawet jeśli to „tylko” darowizna od rodziny na życie, bo może pytać o źródło środków i ich przeznaczenie. Forma (przelew/gotówka) raczej nie zmienia samej kwestii, ale przelew zostawia ślad i łatwiej to potem wyjaśnić, a przy gotówce częściej pojawiają się pytania. Czy to wejdzie do masy upadłości, zależy od etapu sprawy i tego, co dokładnie obejmuje plan spłaty oraz stanowisko syndyka, więc w praktyce lepiej mieć jasność wcześniej niż tłumaczyć się po fakcie. Macie już ustalony plan spłaty (i na jakim etapie jest postępowanie)?