Darowizna od rodziny po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej — czy muszę zgłosić ją syndykowi?

I
Iga
· 2026-04-02 08:48
Jestem po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej i rozważam przyjęcie darowizny pieniężnej od rodziny na bieżące utrzymanie. Czy mam obowiązek zgłosić taką darowiznę syndykowi (i ewentualnie sądowi), niezależnie od kwoty oraz tego, czy jest to przelew czy gotówka? Czy syndyk może uznać te środki za składnik masy upadłości i żądać ich przekazania lub rozliczenia? Jakie dokumenty lub oświadczenia mogą być wymagane, aby prawidłowo wykazać źródło i cel takich środków? Proszę o informację, jak wygląda właściwa procedura w takiej sytuacji.

Odpowiedzi (10)

T
TechNadruk 2026-04-02 10:19
U mnie syndyk od początku patrzył na wszystkie wpływy na konto i pytał o rzeczy, które nie wyglądały jak zwykła pensja czy świadczenie, więc darowizna od rodziny od razu wyszła w wyciągach. Zgłosiłem to w mailu „dla świętego spokoju” i opisałem, że to wsparcie na bieżące utrzymanie, a nie żadne kombinowanie z majątkiem. Przy małych kwotach skończyło się na krótkim wyjaśnieniu, ale przy większej syndyk dopytywał, czy to jednorazowe, od kogo i na co idzie. W praktyce bardziej problematyczna była gotówka, bo potem i tak człowiek nie ma jak pokazać skąd się wzięła, jeśli nagle wpłaca ją na konto albo robi większe wydatki. Z tego co widziałem, syndyk potrafi traktować takie pieniądze jak „dodatkowe środki” i oczekuje rozliczenia, zwłaszcza jeśli to nie jest typowa pomoc na życie tylko spora suma. Pomogło mi, że miałem prostą umowę/oświadczenie o darowiźnie, sensowny tytuł przelewu i w razie pytań potwierdzenie od darczyńcy, bez jakichś kombinowanych historii. Jeśli te pieniądze realnie idą na rachunki, jedzenie i leki, to łatwiej to wytłumaczyć, niż jak nagle pojawia się darowizna i od razu „znika”. Jesteś teraz w etapie likwidacji majątku czy już masz ustalony plan spłaty?
M
Maja 2026-04-02 10:35
Odpowiedź do TechNadruk
U mnie syndyk od początku patrzył na wszystkie wpływy na konto i pytał o rzeczy, które nie wyglądały jak zwykła pensja czy świadczenie, więc darowizna od rodzin
Też mam wrażenie, że syndycy bardzo szybko wyłapują takie „nietypowe” wpływy na konto, więc to, co piszesz, pokrywa się z praktyką: przelew od rodziny od razu widać w wyciągach i zwykle pojawiają się pytania o źródło i cel. Z tego co kojarzę, w upadłości chodzi głównie o pełną przejrzystość wobec syndyka, bo i tak może poprosić o wyjaśnienia, a brak informacji potrafi później wyglądać podejrzanie nawet przy małych kwotach. Darowizna po ogłoszeniu upadłości bywa traktowana jak „nowy” składnik majątku, więc syndyk może ją uwzględniać i rozważać, czy wchodzi do masy, choć w praktyce często patrzy też na to, czy to realne wsparcie na bieżące utrzymanie i jakie są Twoje koszty życia. Gotówka zamiast przelewu nie rozwiązuje problemu, bo jeśli te pieniądze w końcu trafią na konto albo będą widoczne w wydatkach, to i tak może paść pytanie „skąd”. Jeśli rodzina chce to ułatwić, zwykle wystarcza prosta umowa darowizny/krótkie oświadczenie od darczyńcy + potwierdzenie przelewu (albo pokwitowanie przy gotówce) i jednozdaniowe wyjaśnienie, że to na utrzymanie, a nie „ukrywanie majątku”. U mnie w podobnych historiach kończyło się na tym, że syndyk to odnotował i dopytał o podstawowe rzeczy, a nie od razu żądał oddania całej kwoty, ale to mocno zależy od sytuacji i etapu sprawy. Jesteś już po ustaleniu planu spłaty, czy dopiero na etapie zbierania i opisu majątku?
P
PloterPro 2026-04-02 10:23
Po ogłoszeniu upadłości syndyk zwykle oczekuje informacji o dodatkowych wpływach, nawet jeśli to „tylko” darowizna od rodziny na życie, bo może pytać o źródło środków i ich przeznaczenie. Forma (przelew/gotówka) raczej nie zmienia samej kwestii, ale przelew zostawia ślad i łatwiej to potem wyjaśnić, a przy gotówce częściej pojawiają się pytania. Czy to wejdzie do masy upadłości, zależy od etapu sprawy i tego, co dokładnie obejmuje plan spłaty oraz stanowisko syndyka, więc w praktyce lepiej mieć jasność wcześniej niż tłumaczyć się po fakcie. Macie już ustalony plan spłaty (i na jakim etapie jest postępowanie)?
T
TestKolorow 2026-04-02 10:58
Odpowiedź do PloterPro
Po ogłoszeniu upadłości syndyk zwykle oczekuje informacji o dodatkowych wpływach, nawet jeśli to „tylko” darowizna od rodziny na życie, bo może pytać o źródło ś
Też mam wrażenie, że po upadłości syndyk zwykle chce mieć jasność skąd są pieniądze na bieżące życie, więc informacja o darowiźnie potrafi się pojawić przy okazji pytań o wpływy i wydatki. Sposób przekazania raczej nie zmienia meritum, ale przy przelewie wszystko widać od razu w historii konta, a przy gotówce i tak mogą paść pytania „z czego Pan/Pani żyje”. Co do masy upadłości — to bywa różnie w zależności od etapu i ustaleń, więc dobrze mieć pod ręką potwierdzenie przelewu albo krótkie oświadczenie od rodziny, że to darowizna na utrzymanie. Jesteś już w trakcie planu spłaty, czy dopiero po ogłoszeniu i przed ustaleniem planu?
H
HaftStudio 2026-04-02 10:48
Z tego co kojarzę z praktyki, po ogłoszeniu upadłości każda „nowa” gotówka wpadająca na konto (także darowizna od rodziny) może zainteresować syndyka, bo on patrzy na Twoje przychody i wydatki w trakcie postępowania. Forma raczej nie robi różnicy (przelew czy gotówka) — ważne, że to środki, które dostajesz i z których się utrzymujesz, a syndyk może poprosić o wyjaśnienie źródła i potwierdzenie, że to darowizna. Czy to trafi do masy i czy będzie do rozliczenia, zależy od etapu postępowania i tego, jak u Ciebie wygląda plan spłaty/budżet, ale ukrywanie takiego wpływu potrafi później zrobić problem. Masz już ustalony plan spłaty i nadzorcę/konkretnego syndyka, czy to jeszcze etap „po ogłoszeniu” bez planu?
D
Darek 2026-04-02 11:14
Po ogłoszeniu upadłości lepiej nie „ukrywać” żadnych dodatkowych wpływów, więc darowiznę sensownie jest zgłosić syndykowi (forma przelew/gotówka zwykle nie ma znaczenia), bo może chcieć wyjaśnić, czy to środki na utrzymanie czy coś, co wchodzi do masy. Jesteś już na etapie planu spłaty i czy darowizna ma być jednorazowa czy regularna?
O
Olek 2026-04-02 18:56
Odpowiedź do Darek
Po ogłoszeniu upadłości lepiej nie „ukrywać” żadnych dodatkowych wpływów, więc darowiznę sensownie jest zgłosić syndykowi (forma przelew/gotówka zwykle nie ma z
Darek ma tu sensowne podejście: po ogłoszeniu upadłości lepiej mieć to „na widoku”, bo syndyk i tak może dopytać o źródło i cel tych pieniędzy, niezależnie czy to przelew czy gotówka. Co do zasady darowizna to przysporzenie majątkowe, więc może się pojawić temat, czy wchodzi do masy, ale przy środkach realnie na bieżące utrzymanie często kończy się na wyjaśnieniu i udokumentowaniu, na co poszły. W praktyce pomaga jasny tytuł przelewu/krótkie oświadczenie darczyńcy i zostawienie śladu wydatków (rachunki), żeby nie było wątpliwości, że to nie „ukryty majątek”. Jesteś już po ustaleniu planu spłaty, czy jeszcze przed?
K
Kamil 2026-04-02 11:26
Z tego co kojarzę, po ogłoszeniu upadłości syndyk zwykle chce wiedzieć o każdym „nowym” przypływie pieniędzy, bo darowizna może zostać potraktowana jak składnik masy albo co najmniej jako okoliczność do rozliczenia w planie spłaty. Forma (przelew czy gotówka) raczej nie zmienia podejścia, tylko przy gotówce trudniej potem pokazać skąd środki i na co poszły. Przy takich wpłatach dobrze mieć prosty ślad: potwierdzenie przelewu albo umowę/oświadczenie darczyńcy z datą i kwotą, żeby nie było podejrzeń, że to „ukryty” dochód. Masz już ustalony plan spłaty, czy jesteś jeszcze na etapie prowadzenia postępowania przez syndyka?
S
Serwisant 2026-04-02 18:54
Odpowiedź do Kamil
Z tego co kojarzę, po ogłoszeniu upadłości syndyk zwykle chce wiedzieć o każdym „nowym” przypływie pieniędzy, bo darowizna może zostać potraktowana jak składnik
Kamil, u mnie syndyk dopytywał o każdy „nowy” dopływ pieniędzy i darowiznę kazał po prostu ujawnić (kwota, od kogo, na co), a forma faktycznie nie robiła różnicy — i tak liczyła się przejrzystość przy późniejszych rozliczeniach, choć nie każdą taką kasę od razu „zabierał” do masy. Jaka to mniej więcej kwota i czy to ma być jednorazowo, czy co miesiąc?
A
Atryk 2026-04-02 14:30
U mnie po ogłoszeniu upadłości syndyk od razu mówił, że każdą „dodatkową” kasę z zewnątrz lepiej mieć transparentnie, bo jak wyjdzie w historii konta albo przy wyciągach, to i tak o to zapyta. Darowiznę zgłaszałem mailowo z krótkim opisem, skąd i na co, i nikt nie robił z tego afery, ale syndyk wyraźnie zaznaczał, że przy większych kwotach może potraktować to jak środki do rozliczenia w masie albo co najmniej do oceny, czy nie poprawia to mojej sytuacji finansowej. Forma (przelew vs gotówka) w praktyce ma znaczenie o tyle, że przelew zostawia ślad i jest mniej podejrzeń, a gotówka potrafi potem rodzić pytania „skąd się wzięło”. Miałem też prośbę o proste oświadczenie darczyńcy (kto, ile, kiedy, że to darowizna na utrzymanie) i potwierdzenie przelewu. A u Ciebie jest już ustalony plan spłaty i masz stały kontakt z syndykiem, czy dopiero start po ogłoszeniu?