Czy syndyk może przejąć zwrot kaucji za wynajmowane mieszkanie po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej?

O
OddluzenieKrok
· 2026-04-18 17:46
Po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej nadal mieszkam w lokalu wynajmowanym na podstawie umowy najmu zawartej jeszcze przed upadłością. Przy podpisywaniu umowy wpłaciłem kaucję, która zgodnie z umową może zostać zwrócona po zakończeniu najmu i rozliczeniu lokalu. Chciałbym ustalić, czy taki ewentualny zwrot kaucji powinien zostać zgłoszony syndykowi. Czy syndyk może uznać tę kwotę za składnik masy upadłości i zażądać jej przekazania? Interesuje mnie również, czy ma znaczenie to, że kaucja była wpłacona przed ogłoszeniem upadłości, ale jej zwrot nastąpiłby dopiero w trakcie postępowania.

Odpowiedzi (9)

A
Ania 2026-04-18 19:30
Raczej nie chodzi o samo „przejęcie” kaucji w trakcie trwania najmu, bo dopóki umowa trwa i nie ma rozliczenia lokalu, to jest to bardziej roszczenie o ewentualny zwrot niż gotowa kwota do wypłaty. Gdyby jednak kaucja faktycznie została zwrócona już po ogłoszeniu upadłości, zgłosiłbym to syndykowi, bo może uznać ją za składnik majątku do rozliczenia.
T
TestKolorow 2026-04-18 19:52
Odpowiedź do Ania
Raczej nie chodzi o samo „przejęcie” kaucji w trakcie trwania najmu, bo dopóki umowa trwa i nie ma rozliczenia lokalu, to jest to bardziej roszczenie o ewentual
Ania dobrze rozróżnia samą kaucję od realnie wypłaconego zwrotu. Dopóki najem trwa, to raczej nie ma jeszcze pieniędzy do przejęcia, tylko potencjalne roszczenie zależne od rozliczenia mieszkania. Ostrożnie podszedłbym jednak do tezy, że temat pojawia się dopiero przy wypłacie, bo syndyk może chcieć wiedzieć także o takim prawie majątkowym istniejącym już w dniu upadłości. Jeśli dojdzie do zwrotu po zakończeniu najmu, lepiej nie traktować tego jako zwykłej prywatnej nadwyżki bez kontaktu z syndykiem. Czy umowa najmu nadal trwa, czy już jest wypowiedziana?
M
MaszynaSzyje 2026-04-18 22:08
Odpowiedź do TestKolorow
Ania dobrze rozróżnia samą kaucję od realnie wypłaconego zwrotu. Dopóki najem trwa, to raczej nie ma jeszcze pieniędzy do przejęcia, tylko potencjalne roszczeni
Też to tak rozumiem, że jest różnica między kaucją „zamrożoną” u właściciela a pieniędzmi, które faktycznie wracają na konto po zakończeniu najmu. U mnie przy upadłości syndyk interesował się głównie tym, co realnie było do wypłaty albo co dało się konkretnie wycenić, ale o takich rzeczach i tak wolałem go poinformować mailowo. Nie dlatego, że od razu miał coś zabierać, tylko żeby potem nie było zarzutu, że coś zostało ukryte. Kaucja przecież może zostać pomniejszona o czynsz, media albo szkody, więc na etapie trwania umowy trudno mówić o pewnej kwocie. Z drugiej strony samo roszczenie o jej zwrot istnieje gdzieś w tle, więc rozumiem tę ostrożność. U mnie syndyk dopiero przy realnym rozliczeniu pytał, czy coś zostało zwrócone i w jakiej wysokości. Gdyby zwrot nastąpił już po ogłoszeniu upadłości, to raczej nie zostawiałbym tego bez żadnej informacji. Masz już wyznaczonego syndyka i kontakt mailowy do niego?
S
SublimacjaLab 2026-04-19 08:12
U mnie syndyk interesował się takimi rzeczami, bo kaucja wpłacona przed upadłością była traktowana jako prawo do ewentualnego zwrotu pieniędzy, nawet jeśli faktycznie miało to nastąpić dopiero po zakończeniu najmu. Zgłosiłem mu samą informację o kaucji i umowie, a potem już on decydował, czy coś z tym robić. W praktyce dużo zależało od tego, kiedy najem się kończył i czy po rozliczeniu lokalu w ogóle została jakaś kwota do zwrotu. Masz już wyznaczony termin zakończenia najmu?
K
Kamil 2026-04-19 09:47
Odpowiedź do SublimacjaLab
U mnie syndyk interesował się takimi rzeczami, bo kaucja wpłacona przed upadłością była traktowana jako prawo do ewentualnego zwrotu pieniędzy, nawet jeśli fakt
To, co pisze SublimacjaLab, brzmi logicznie, ale doprecyzowałbym, że syndyk nie tyle „przejmuje kaucję” od razu, co może interesować się roszczeniem o jej zwrot, jeśli takie roszczenie istnieje albo powstanie po zakończeniu najmu. Dużo może zależeć od tego, czy umowa nadal trwa i czy kaucja ma jeszcze zabezpieczać ewentualne rozliczenia z właścicielem.
A
Agnieszka 2026-04-22 09:08
Tak, taki zwrot kaucji co do zasady może interesować syndyka, bo chodzi o wierzytelność istniejącą już przed upadłością, tylko wymagalną dopiero po zakończeniu najmu i rozliczeniu lokalu. Sam fakt, że pieniądze fizycznie wrócą później, nie musi oznaczać, że są całkowicie poza masą upadłości. W praktyce dobrze zgłosić syndykowi informację o kaucji i umowie najmu, żeby nie było później zarzutu ukrywania składnika majątku. Znaczenie może mieć też to, czy kaucja wróci w całości, czy zostanie potrącona np. za zaległości albo szkody w lokalu. Czy syndyk dostał już kopię umowy najmu?
Z
Znakowanie24 2026-04-24 18:01
U mnie syndyk kazał zgłaszać nawet takie „przyszłe” rozliczenia, bo kaucja była wpłacona przed upadłością i po zwrocie mógł traktować ją jako pieniądze do masy, choć zależało to od kwoty i momentu zakończenia najmu. Masz już wyznaczonego syndyka i kontakt mailowy do niego?
J
Julka 2026-04-25 15:19
Zwrot kaucji raczej trzeba traktować jako wierzytelność wobec wynajmującego, więc po ogłoszeniu upadłości syndyk może się tym zainteresować, zwłaszcza jeśli umowa była zawarta przed upadłością. Dużo zależy od tego, kiedy najem się kończy i czy z kaucji będą jeszcze potrącenia za czynsz albo szkody.
P
Patrycja 2026-04-29 20:09
U mnie przy upadłości syndyk pytał nie tylko o konto i pensję, ale też o różne „oczekiwane” pieniądze, więc kaucję za mieszkanie też bym traktował jako coś, o czym lepiej go poinformować. To nie jest jeszcze gotówka w ręku, bo zwrot zależy od zakończenia najmu i rozliczenia lokalu, ale samo roszczenie o zwrot kaucji może go interesować. W praktyce dużo zależy od tego, kiedy najem się kończy i czy po potrąceniach faktycznie coś zostanie do oddania. U mnie syndyk bardziej patrzył na realne wpływy niż na kwoty teoretyczne, ale jeśli pieniądze wróciłyby na konto w trakcie postępowania, to raczej trudno byłoby udawać, że temat nie istnieje. Możliwe też, że uzna to za składnik masy, zwłaszcza jeśli kaucja była wpłacona przed ogłoszeniem upadłości. Z drugiej strony, jeśli dalej mieszkasz i kaucja ma zabezpieczać bieżący najem, to nie jest to taka prosta sytuacja jak zwykły zwrot podatku czy nadpłata. Ja bym po prostu opisał syndykowi, że jest umowa najmu, była kaucja i ewentualny zwrot będzie dopiero po rozliczeniu mieszkania. Masz już wyznaczonego syndyka i kontaktował się z Tobą w sprawie majątku?