Wspólne konto z małżonkiem po upadłości konsumenckiej — jak może do tego podejść syndyk?

R
RestrukturyzacjaRolnika
· 2026-04-04 09:25
Jestem w trakcie upadłości konsumenckiej i mamy z żoną wspólne konto bankowe, na które wpływa jej wynagrodzenie i z którego opłacamy codzienne rachunki. Moje własne wpływy są niewielkie, ale na tym koncie regularnie pojawiają się większe kwoty pochodzące od żony. Nie wiem, jak syndyk traktuje takie wspólne konto i czy może zablokować je albo objąć działaniami środki, które faktycznie należą do współmałżonka. Czy rozdzielność majątkowa coś tu zmienia? Czy syndyk może żądać wyciągów z tego wspólnego konta po ogłoszeniu upadłości?

Odpowiedzi (5)

S
SublimacjaLab 2026-04-04 09:57
Z tego co wiem, syndyk patrzy przede wszystkim na to, co jest Twoim majątkiem i Twoimi wpływami, a wspólne konto potrafi skomplikować sprawę, bo na wyciągu wszystko „miesza się” w jedną pulę. W praktyce bywa tak, że syndyk prosi o historię rachunku i wyjaśnienia, skąd pochodzą środki, więc same wpływy żony nie muszą automatycznie oznaczać, że traktuje je jak Twoje, ale czasem trzeba to zwyczajnie udokumentować. Zablokowanie konta też się zdarza, tylko zwykle wynika z działań banku po informacji o upadłości albo z ostrożności, a nie z tego, że syndyk „zabiera” pensję małżonka. Masz już kontakt z syndykiem i mówiłeś mu wprost, że na konto wpływa głównie wynagrodzenie żony?
T
TestKolorow 2026-04-04 10:10
Z mojego doświadczenia syndyk patrzy na wspólne konto jak na majątek wspólny i może poprosić bank o historię oraz „przyjrzeć się” wpływom, nawet jeśli to głównie pensja żony, więc czasem robi się z tego niepotrzebny bałagan z dostępem do środków na bieżące rachunki. Macie rozdzielność majątkową albo to konto jest typowo wspólne (wspólność ustawowa) i od kiedy trwa upadłość?
G
GrafikPrasowy 2026-04-04 10:23
Z tego co wiem, syndyk bada majątek upadłego, ale wspólne konto potrafi być problematyczne, bo w praktyce widać tam „jedną pulę” i bywa, że bank/syndyk czasowo ogranicza dysponowanie do czasu wyjaśnienia, które wpływy są czyje (np. wynagrodzenie żony). Na jakim ustroju majątkowym jesteście (wspólność czy rozdzielność) i czy syndyk już prosił o wyciągi z tego konta?
M
Marcin 2026-04-04 10:26
Odpowiedź do GrafikPrasowy
Z tego co wiem, syndyk bada majątek upadłego, ale wspólne konto potrafi być problematyczne, bo w praktyce widać tam „jedną pulę” i bywa, że bank/syndyk czasowo
Masz rację, że przy wspólnym koncie na wyciągu wygląda to jak jedna „kasa” i syndyk często zaczyna od ustalenia, co realnie wchodzi do masy upadłości, a co jest majątkiem małżonka. Zwykle interesuje go, jakie były wpływy dłużnika, ale przy rachunku wspólnym może chcieć prześledzić historię i poprosić o dokumenty potwierdzające, że konkretne większe przelewy to wynagrodzenie żony. Zdarza się też, że bank na czas wyjaśniania ogranicza swobodę korzystania z konta, bo dostaje pismo i „dmucha na zimne”, mimo że część środków nie jest Twoja. W praktyce kluczowe bywa rozdzielenie przepływów: czy Twoje pieniądze mieszają się z jej pensją, czy da się jasno pokazać, że to środki żony szły na rachunki. Jeśli większość wpływów jest od żony, a Twoje są symboliczne, to da się to zazwyczaj wykazać, tylko wymaga to papierów i cierpliwości. Ustrój majątkowy ma znaczenie, bo przy wspólności ustawowej syndyk i tak patrzy na temat szerzej niż przy rozdzielności i łatwiej o „zamieszanie” wokół wspólnych rachunków. Macie wspólność majątkową, czy macie rozdzielność (intercyzę)?
P
PrasaExpert 2026-04-04 10:49
Z tego co wiem, syndyk interesuje się przede wszystkim majątkiem i wpływami dłużnika, ale przy wspólnym rachunku w praktyce bank i syndyk widzą jedną „pulę” i mogą chcieć wyjaśnić, jaka część środków faktycznie jest Twoja, a jaka żony. Jeśli syndyk uzna, że na rachunek trafiają regularne środki, które mogą być traktowane jako Twoje (np. z tytułu wspólności majątkowej albo mieszania wpływów), może wezwać do przedstawienia wyciągów i źródeł wpłat, a czasem też próbować zabezpieczyć środki do czasu wyjaśnienia. Zwykle da się to „odkręcić” dokumentami (wynagrodzenie żony, opis przelewów, stałe opłaty), ale wspólne konto potrafi narobić zamieszania, bo rozdzielenie pieniędzy na papierze bywa trudne. Macie między sobą wspólność majątkową, czy rozdzielność (intercyzę)?