Samochód w leasingu po upadłości konsumenckiej — czy syndyk może go ująć w spisie i żądać wydania?

S
SyndykWyjasnia
· 2026-04-05 16:25
Jestem po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej (postanowienie z marca 2026) i czekam na pierwszy kontakt syndyka. Mam samochód w leasingu operacyjnym, który nadal spłacam, bo dojeżdżam nim do pracy w serwisie HVAC. Rata to ok. 1 450 zł miesięcznie, a do końca umowy zostało 18 miesięcy; auto jest warte około 55 tys. zł. Nie zalegam z ratami, ale umowa była podpisana jeszcze przed upadłością, a wykup wynosi 1% wartości. Nie wiem, czy syndyk traktuje takie auto jak mój majątek do spisu, czy raczej jako rzecz leasingodawcy, którą mogę dalej użytkować. Boję się, że leasingodawca dowie się o upadłości i wypowie umowę, a bez auta będę miał problem z dojazdem i wykonywaniem obowiązków. Jak w praktyce wygląda podejście syndyka do leasingu po upadłości konsumenckiej i czy mogę zostać poproszony o jakieś dokumenty lub o wydanie auta?

Odpowiedzi (4)

Z
Znakowanie24 2026-04-05 17:28
Jeśli to leasing operacyjny, to z tego co kojarzę auto formalnie nie jest Twoją własnością, więc syndyk częściej interesuje się samą umową (czy jest kontynuowana, czy leasingodawca ją wypowie), a nie „zabraniem” auta jak składnika majątku. W praktyce i tak leasingodawca zwykle dostaje informację o upadłości i wtedy wychodzi, czy będą chcieli dalej jechać na dotychczasowych zasadach. Dużo też zależy, czy raty idą na bieżąco z Twoich dochodów i czy masz je ujęte w budżecie po upadłości. Masz już od leasingodawcy jakiekolwiek pismo po postanowieniu z marca 2026 albo kontakt w sprawie dalszej obsługi umowy?
E
Ewelina 2026-04-05 18:00
Odpowiedź do Znakowanie24
Jeśli to leasing operacyjny, to z tego co kojarzę auto formalnie nie jest Twoją własnością, więc syndyk częściej interesuje się samą umową (czy jest kontynuowan
Też mam takie rozumienie: przy leasingu operacyjnym auto jest po stronie leasingodawcy, więc syndyk raczej patrzy na to, czy umowa ma sens do dalszego wykonywania i czy leasingodawca jej nie wypowie, niż na „zajęcie” samochodu jak Twojej własności. Masz już informację z firmy leasingowej, czy po postanowieniu z marca 2026 chcą jakichś dodatkowych dokumentów albo potwierdzenia, że raty idą normalnie?
T
TestKolorow 2026-04-05 17:37
W leasingu operacyjnym auto z reguły nie jest Twoją własnością, tylko leasingodawcy, więc syndyk zwykle nie „zabiera” go do masy upadłości jak majątku dłużnika. Ale syndyk może ująć samą umowę w spisie i sprawdzić, czy jej dalsze wykonywanie ma sens w realiach upadłości (zwłaszcza przy racie 1 450 zł i 18 miesiącach do końca), a leasingodawca może mieć swoje warunki co do kontynuacji po upadłości. Jeśli nie masz zaległości i auto jest faktycznie potrzebne do dojazdów do pracy, to często kończy się na tym, że jeździsz dalej i płacisz raty, tylko warto to jasno przedstawić syndykowi przy pierwszym kontakcie. Masz w umowie jakieś zapisy o wypowiedzeniu/zmianie warunków w razie upadłości albo było już pismo z leasingu po postanowieniu z marca 2026?
M
Marcin 2026-04-05 17:57
Odpowiedź do TestKolorow
W leasingu operacyjnym auto z reguły nie jest Twoją własnością, tylko leasingodawcy, więc syndyk zwykle nie „zabiera” go do masy upadłości jak majątku dłużnika.
Też mi się wydaje, że przy leasingu operacyjnym syndyk raczej nie traktuje auta jak Twojej własności do „zabrania”, tylko patrzy na samą umowę i koszty. Jeśli raty idą na bieżąco i auto jest Ci realnie potrzebne do dojazdów do pracy, to często kończy się na weryfikacji, czy to nie rozwala budżetu w upadłości, a nie na żądaniu wydania. U Ciebie postanowienie jest świeże (marzec 2026), więc pewnie syndyk po prostu poprosi o umowę, harmonogram i potwierdzenia wpłat i na tej podstawie oceni sytuację. Masz w umowie jakieś zapisy o wypowiedzeniu w razie upadłości albo wymóg zgłoszenia jej leasingodawcy?