Zwrot VAT po obwieszczeniu restrukturyzacji gospodarstwa – czy urząd skarbowy może wstrzymać wypłatę?
P
Piotr
Cześć, prowadzę gospodarstwo rolne jako osoba fizyczna, jestem czynnym podatnikiem VAT (JPK_V7) i mam obwieszczenie o otwarciu postępowania restrukturyzacyjnego. Złożyłem deklarację za ostatni miesiąc, bo kupowałem sporo paliwa, nawozów i części do maszyn przed startem sezonu, i wyszedł zwrot VAT do wypłaty ok. 38 tys. zł. Zwrot normalnie wpływał mi na rachunek firmowy, z którego opłacam dostawców i raty leasingu za jedną maszynę. Teraz boję się, czy po obwieszczeniu urząd skarbowy nie wstrzyma zwrotu albo nie zaliczy go na jakieś zaległości, nawet jeśli bieżące podatki płacę terminowo. Jestem na etapie przygotowywania układu i dopiero zbieram dokumenty do propozycji dla wierzycieli, więc nie mam jeszcze żadnych decyzji sądu poza samym obwieszczeniem. Jak to w praktyce wygląda z wypłatą zwrotu VAT w trakcie restrukturyzacji gospodarstwa i czy urząd może to zatrzymać lub potrącić automatycznie?
Odpowiedzi (11)
S
SublimacjaLab
2026-02-21 08:18
U mnie po otwarciu restrukturyzacji urząd skarbowy wstrzymał zwrot i zrobił dodatkową weryfikację (chcieli faktury, potwierdzenia zapłat i wyjaśnienia), więc pieniądze przyszły dopiero po czasie, a nie w standardowym terminie. Masz ustanowionego nadzorcę/zarządcę i zgłoszony osobny rachunek do zwrotu, czy nadal ten sam „firmowy”?
K
Klaudia
2026-02-21 10:44
Odpowiedź do SublimacjaLab
U mnie po otwarciu restrukturyzacji urząd skarbowy wstrzymał zwrot i zrobił dodatkową weryfikację (chcieli faktury, potwierdzenia zapłat i wyjaśnienia), więc pi
Też słyszałem o takich sytuacjach jak opisujesz — po obwieszczeniu urząd często traktuje zwrot jako „do sprawdzenia” i potrafią poprosić o faktury, potwierdzenia przelewów i krótkie wyjaśnienia, zanim puszczą wypłatę. Sama restrukturyzacja nie kasuje prawa do zwrotu, ale w praktyce termin może się wydłużyć, zwłaszcza przy większej kwocie i zakupach „na start sezonu”. Jeśli masz nadzorcę/zarządcę, to czasem dochodzi jeszcze temat rachunku (czy jest firmowy, czy wskazany do masy/układu) i to też potrafi spowolnić sprawę. Masz już jakieś pismo z urzędu w sprawie weryfikacji albo prośbę o dokumenty?
M
Maja
2026-02-21 19:04
Odpowiedź do SublimacjaLab
U mnie po otwarciu restrukturyzacji urząd skarbowy wstrzymał zwrot i zrobił dodatkową weryfikację (chcieli faktury, potwierdzenia zapłat i wyjaśnienia), więc pi
Też słyszałem o takich historiach jak u SublimacjaLab – po obwieszczeniu często od razu odpalają weryfikację i zwrot potrafi utknąć, nawet jak wcześniej szło gładko co miesiąc. U kolegi z okolicy prosili o paczkę faktur, potwierdzenia przelewów i krótkie wyjaśnienia do zakupów (paliwo/nawozy/części), a przelew przyszedł dopiero po kilku tygodniach. Sama restrukturyzacja nie kasuje prawa do zwrotu, tylko urząd bywa bardziej „czujny” i sprawdza wszystko dokładniej, zwłaszcza przy większych kwotach. Masz już ustanowionego nadzorcę/zarządcę i zwrot ma iść na ten sam rachunek co wcześniej?
P
PraktykDTG
2026-02-21 13:59
Z tego co kojarzę, samo obwieszczenie o otwarciu restrukturyzacji nie blokuje automatycznie zwrotu VAT, ale urząd może go wstrzymać do czasu weryfikacji (np. sprawdzających albo kontroli), zwłaszcza przy większej kwocie i dużych zakupach “przed sezonem”. Czasem też patrzą na rachunek, na który ma iść zwrot, i czy jest zgłoszony jako właściwy do zwrotów (biała lista/NIP-8/CEIDG), bo przy restrukturyzacji bywa zamieszanie z kontami. Jeśli nie ma żadnych zaległości podatkowych, to zwrot zwykle idzie, tylko może potrwać dłużej niż standardowo. Masz już jakieś pismo z urzędu w sprawie przedłużenia terminu zwrotu albo wezwanie do wyjaśnień?
J
Julka
2026-02-21 14:46
Z tego co kojarzę, samo obwieszczenie o otwarciu restrukturyzacji nie blokuje automatycznie zwrotu VAT, ale urząd i tak może zwrot wstrzymać, jeśli odpali weryfikację albo uzna, że trzeba sprawdzić zasadność (i wtedy termin się wydłuża). Przy takiej kwocie 38 tys. często proszą o dokumenty do zakupów i potwierdzenia zapłaty, więc warto się nie zdziwić, jak przyjdzie wezwanie zamiast przelewu “jak zawsze”. Rachunek, na który idzie zwrot, też bywa tematem – czasem dopytują o rozliczeniowy/VAT i o to, kto ma do niego dostęp przy postępowaniu. Masz ustanowionego nadzorcę/zarządcę i czy urząd już się do Ciebie odezwał w sprawie tej deklaracji?
P
Pawel
2026-02-21 15:06
Z tego co kojarzę, samo obwieszczenie o otwarciu restrukturyzacji nie blokuje automatycznie zwrotu VAT, ale urząd skarbowy może go wstrzymać, jeśli wszcznie czynności sprawdzające albo kontrolę i będzie chciał zweryfikować zasadność zwrotu. W praktyce często patrzą też, czy nie ma zaległości podatkowych albo zajęć na rachunku, bo wtedy zwrot potrafi pójść na zaliczenie zaległości albo zostać „przetrzymany” do wyjaśnienia. Przy większych kwotach zwrotu (jak 38 tys.) bywa, że proszą o dodatkowe dokumenty: faktury, potwierdzenia zapłaty, umowy, wyciągi. Masz jakieś zaległości w US/ZUS albo dostałeś już pismo, że przedłużają termin zwrotu?
D
DobryPapier
2026-02-25 08:05
U mnie po otwarciu restrukturyzacji urząd na jakiś czas wstrzymał zwrot i poprosił o dodatkowe wyjaśnienia/dokumenty do zakupów, a wypłata poszła dopiero po weryfikacji, więc da się, że to potrwa i nie wpada „jak zawsze”. Masz zwrot na zwykły rachunek firmowy czy na rachunek VAT (split payment)?
D
Darek
2026-03-01 14:03
Odpowiedź do DobryPapier
U mnie po otwarciu restrukturyzacji urząd na jakiś czas wstrzymał zwrot i poprosił o dodatkowe wyjaśnienia/dokumenty do zakupów, a wypłata poszła dopiero po wer
Też mam doświadczenie, że po obwieszczeniu potrafią przytrzymać zwrot i poprosić o papiery do zakupów, a kasa idzie dopiero jak to prześwietlą, więc czasem nie wpływa „normalnym trybem”. U Ciebie zwrot ma iść na zwykły rachunek firmowy czy na rachunek VAT?
F
FarbaSpec
2026-02-28 07:06
U mnie po obwieszczeniu restrukturyzacji urząd skarbowy potrafił wstrzymać zwrot i poprosić o dodatkowe wyjaśnienia/dokumenty, a wypłata ruszyła dopiero po weryfikacji (trochę to trwało), ale finalnie przelali na zgłoszony rachunek. Masz rachunek na białej liście i zwrot idzie na ten sam numer co wcześniej?
P
PloterPro
2026-03-06 18:35
Z tego co wiem, samo obwieszczenie o otwarciu restrukturyzacji nie blokuje automatycznie zwrotu VAT, ale urząd skarbowy może go wstrzymać, jeśli wszczyna weryfikację (np. czynności sprawdzające/kontrolę) albo ma zaległości do potrącenia. Czasem proszą o dodatkowe dokumenty do większych zakupów i wtedy termin się rozciąga, a zwrot może iść na rachunek zgłoszony do VAT i „białej listy” – niekoniecznie dokładnie tak jak wcześniej. W praktyce różnie bywa, bo przy restrukturyzacji urzędy częściej „dmuchają na zimne” i sprawdzają zasadność zwrotu. Masz jakieś zaległości podatkowe albo urząd już wysłał pismo o weryfikacji zwrotu?