Zwrot VAT po obwieszczeniu restrukturyzacji gospodarstwa – czy urząd skarbowy może wstrzymać wypłatę?

P
Piotr
· 2026-02-21 07:51
Cześć, prowadzę gospodarstwo rolne jako osoba fizyczna, jestem czynnym podatnikiem VAT (JPK_V7) i mam obwieszczenie o otwarciu postępowania restrukturyzacyjnego. Złożyłem deklarację za ostatni miesiąc, bo kupowałem sporo paliwa, nawozów i części do maszyn przed startem sezonu, i wyszedł zwrot VAT do wypłaty ok. 38 tys. zł. Zwrot normalnie wpływał mi na rachunek firmowy, z którego opłacam dostawców i raty leasingu za jedną maszynę. Teraz boję się, czy po obwieszczeniu urząd skarbowy nie wstrzyma zwrotu albo nie zaliczy go na jakieś zaległości, nawet jeśli bieżące podatki płacę terminowo. Jestem na etapie przygotowywania układu i dopiero zbieram dokumenty do propozycji dla wierzycieli, więc nie mam jeszcze żadnych decyzji sądu poza samym obwieszczeniem. Jak to w praktyce wygląda z wypłatą zwrotu VAT w trakcie restrukturyzacji gospodarstwa i czy urząd może to zatrzymać lub potrącić automatycznie?

Odpowiedzi (11)

A
Atryk 2026-03-07 08:06
Z tego co kojarzę, samo obwieszczenie o otwarciu restrukturyzacji nie blokuje automatycznie zwrotu VAT, ale urząd może go wstrzymać, jeśli wejdzie w weryfikację i przedłuży termin zwrotu (np. sprawdzenie zakupów, płatności, rachunku). U niektórych kończy się to zwykłym „przedłużeniem” na czas czynności, a u innych idzie normalnie, jeśli JPK i faktury są bez zastrzeżeń. W praktyce kluczowe bywa też, czy masz zgłoszony właściwy rachunek (biała lista) i czy nie ma zaległości/zaliczeń na inne podatki. Masz już jakieś pismo z urzędu o przedłużeniu terminu zwrotu albo prośbę o dokumenty?