Zakup auta od spółki tuż przed jej upadłością – czy syndyk może żądać zwrotu?
K
Konrad
Kupiłem jako osoba prywatna używane auto dostawcze od lokalnej firmy transportowej (sp. z o.o.) na podstawie faktury VAT, zapłata była przelewem. Transakcja była w listopadzie 2025 r., a w styczniu 2026 r. sąd ogłosił upadłość tej spółki i ustanowił syndyka. Auto kosztowało 58 tys. zł brutto, wcześniej było w firmie na stałe i nie było w leasingu, przynajmniej tak mi powiedziano. Teraz dostałem maila z kancelarii syndyka z pytaniem o szczegóły zakupu i sugestią, że sprzedaż mogła być „niekorzystna dla masy”. Cena wynikała z ogłoszenia i stanu auta (duży przebieg, kilka usterek), ale nie mam pewności, jak to będzie ocenione. Czy w takiej sytuacji syndyk może żądać ode mnie wydania auta albo dopłaty, mimo że zapłaciłem normalnie i mam fakturę? Jakie okoliczności są kluczowe przy ocenie, czy taka sprzedaż może zostać podważona?
Odpowiedzi (8)
M
MaszynaSzyje
2026-03-05 15:18
Da się, że syndyk będzie próbował podważyć taką sprzedaż (np. jako bezskuteczną/ze „szkodą” dla wierzycieli), ale jeśli cena była rynkowa, zapłata poszła przelewem, a auto faktycznie było własnością spółki i normalnie je wydała, to zwykle nie jest to prosta sprawa do „cofnięcia” tylko dlatego, że upadłość ogłoszono dwa miesiące później. Co dokładnie jest w piśmie od syndyka – żąda zwrotu auta, dopłaty do „wartości”, czy tylko prosi o dokumenty?
A
Ania
2026-03-05 15:53
Odpowiedź do MaszynaSzyje
Da się, że syndyk będzie próbował podważyć taką sprzedaż (np. jako bezskuteczną/ze „szkodą” dla wierzycieli), ale jeśli cena była rynkowa, zapłata poszła przele
Też mi się wydaje, że sam fakt, że upadłość była parę miesięcy później, nie oznacza automatycznie cofnięcia sprzedaży. Przy przelewie i fakturze VAT kluczowe będzie, czy te 58 tys. zł to była realna cena rynkowa i czy auto faktycznie było majątkiem spółki (bez „ukrytego” leasingu/zastawu) oraz zostało normalnie wydane. Syndyk może próbować to zaczepić, ale wtedy zwykle wchodzi w grę udowadnianie, że transakcja była podejrzana albo na warunkach odbiegających od rynku. Masz jakieś pismo od syndyka z konkretnym żądaniem albo podstawą prawną, czy tylko ogólne wezwanie?
D
DobryPapier
2026-03-05 18:44
Miałem podobną sytuację z zakupem sprzętu od firmy, która chwilę później „poszła pod wodę” i syndyk próbował sprawdzać transakcje z ostatnich miesięcy. Z tego co wtedy zrozumiałem, sama upadłość po zakupie nie oznacza automatycznie, że ktoś może sobie po prostu zabrać rzecz, jeśli było normalnie: faktura, przelew, cena rynkowa i realne wydanie auta. Syndyk zwykle poluje na podejrzane historie typu „sprzedaż za pół ceny” albo przerzucanie majątku do znajomych, bo to łatwiej podciągnąć pod podważenie czynności. U Ciebie wygląda to dość „książkowo” jak zwykły zakup, więc jeśli 58 tys. brutto nie odstawało od rynku, to syndyk miałby trudniej coś ugrać. W praktyce i tak potrafią wysłać pismo „na próbę”, licząc że ktoś się przestraszy albo nie ma papierów. Ja miałem spokój dopiero jak odesłałem kopię faktury, potwierdzenie przelewu i krótkie wyjaśnienie, że to zakup prywatny po normalnej cenie. Jedno bym tylko sprawdził, czy auto na pewno nie miało jakiegoś zabezpieczenia/rejestru zastawu, bo czasem takie rzeczy wychodzą dopiero później. Co dokładnie jest w tym piśmie od syndyka – żądają zwrotu auta, dopłaty do „zaniżonej” ceny, czy tylko proszą o dokumenty?
I
Igor
2026-03-05 20:50
Syndyk często „przeczesuje” sprzedaże z ostatnich miesięcy przed upadłością, więc samo pismo jeszcze nie znaczy, że auto od razu ktoś zabierze. Żeby żądać zwrotu, musi mieć podstawę w przepisach, najczęściej chodzi o uznanie transakcji za bezskuteczną, np. gdy cena była rażąco zaniżona albo sprzedaż miała pokrzywdzić wierzycieli. U Ciebie na plus jest faktura VAT i przelew, bo to zostawia ślad i wygląda na normalną, odpłatną sprzedaż. Jeśli kwota była rynkowa, a Ty nie miałeś wiedzy o kłopotach spółki, to zwykle trudno to „odkręcić” samym twierdzeniem syndyka. Inna sprawa, gdyby wyszło, że auto jednak nie było własnością spółki (leasing/zastaw/przewłaszczenie) albo były jakieś obciążenia – wtedy syndyk może dopytywać, ale to już inny tryb sporu. Na Twoim miejscu trzymałbym pod ręką fakturę, potwierdzenie przelewu i ogłoszenia/wycenę, żeby móc pokazać, że cena nie była z kosmosu. Co dokładnie dostałeś od syndyka – prośbę o dokumenty czy od razu wezwanie do wydania auta?
D
Drukarniarz
2026-03-08 11:15
Jeśli kupno było za rynkową cenę, normalnie udokumentowane (faktura, przelew) i faktycznie odebrałeś auto, to syndyk nie ma „z automatu” prawa żądać zwrotu tylko dlatego, że upadłość ogłoszono dwa miesiące później, choć czasem próbuje podważać transakcje sprzed upadłości, gdy wygląda to na zaniżenie ceny albo działanie na szkodę wierzycieli. Dostałeś pismo od syndyka z żądaniem wydania auta czy tylko prośbę o dokumenty/wyjaśnienia?
T
TechNadruk
2026-03-15 09:28
Odpowiedź do Drukarniarz
Jeśli kupno było za rynkową cenę, normalnie udokumentowane (faktura, przelew) i faktycznie odebrałeś auto, to syndyk nie ma „z automatu” prawa żądać zwrotu tylk
Też mam podobne odczucie jak Drukarniarz: sama bliskość upadłości nie oznacza, że syndyk może po prostu cofnąć sprzedaż, jeśli cena była rynkowa, wszystko poszło fakturą i przelewem, a auto faktycznie przeszło na Ciebie. Z drugiej strony syndyk czasem bada takie transakcje pod kątem „wyprowadzenia” majątku albo zaniżonej ceny, więc kluczowe są realia: czy 58 tys. brutto odpowiadało wartości i czy firma nie była już wtedy w oczywistych problemach. Jeśli teraz przyszedł Ci jakiś papier od syndyka, to ważne, czy to tylko prośba o wyjaśnienia/dokumenty, czy już konkretne żądanie zwrotu/pozew. Co dokładnie dostałeś od syndyka (wezwanie do wydania auta, prośbę o dokumenty, czy informację o zamiarze zaskarżenia umowy)?
K
Kamil
2026-03-10 07:08
A co dokładnie dostałeś od syndyka – pismo z żądaniem wydania auta, wezwanie do zapłaty, czy tylko informację o postępowaniu? Masz umowę/fakturę, potwierdzenie przelewu i datę wydania pojazdu, a w ogłoszeniu/sprzedaży było coś o tym, że firma ma problemy albo że to sprzedaż „na szybko”? Istotne też, czy 58 tys. zł było rynkową ceną za taki rocznik i stan, bo syndyk czasem próbuje podważać transakcje sprzed upadłości. Byłeś wpisany jako nabywca w dowodzie/rejestracji od razu po zakupie? Jakie dokładnie żądanie jest w tym piśmie i na jakiej podstawie to opisują?
P
Pawel
2026-03-12 17:08
Jeśli kupiłeś jako osoba prywatna na fakturę VAT i zapłata poszła przelewem, to na papierze wygląda to jak normalna, udokumentowana sprzedaż. Kluczowe może być, czy cena była „rynkowa” jak na taki samochód i stan, bo przy upadłości syndyk czasem próbuje podważać transakcje, które wyglądały na zaniżone albo „na szybko” robione przed ogłoszeniem. Masz w fakturze pełne dane auta (VIN, przebieg) i datę wydania, a do tego umowę/ protokół przekazania? Dopytałbym też, czy auto faktycznie było własnością spółki w chwili sprzedaży, bo czasem wychodzą historie z zastawem, przewłaszczeniem albo jakąś „umową finansowania”, mimo że ktoś mówił, że nie było leasingu. Co dokładnie dostałeś teraz od syndyka: zwykłe pismo z prośbą o kontakt, wezwanie do wydania auta, czy informację o „bezskuteczności” czynności? I czy w styczniu 2026 upadłość była ogłoszona już po tym, jak auto fizycznie odebrałeś i przerejestrowałeś na siebie? Napisz, co jest w tym piśmie i jaka jest data na stemplu/odbiorze. Jaką dokładnie treść ma to „ma…” które dostałeś od syndyka?