Czy syndyk ma obowiązek odpowiedzieć na e-mail i w jakim terminie?

F
FirmaWTrybieNaprawy
· 2026-03-15 19:12
Jestem w trakcie postępowania i próbuję skontaktować się z syndykiem w sprawie podstawowych informacji o mojej sprawie. Wysłałem wiadomość e-mail kilka dni temu, ale nie mam żadnego potwierdzenia ani odpowiedzi. Czy syndyk ma obowiązek odpowiadać na takie zapytania i jaki jest standardowy termin na odpowiedź?

Odpowiedzi (7)

D
DTFPro 2026-03-15 20:02
Z mojego doświadczenia syndycy czasem odpowiadają z opóźnieniem, ale brak reakcji po kilku dniach jeszcze niczego nie przesądza. Pytanie, czy pisałeś na adres podany w aktach/sprawie i czy w mailu podałeś sygnaturę oraz swoje dane, bo bez tego często odkładają temat. Próbowałeś też zadzwonić w godzinach dyżuru albo wysłać krótkie ponaglenie tym samym wątkiem? Jaki to rodzaj postępowania i ile dokładnie dni minęło od wysłania wiadomości?
E
Ewelina 2026-03-15 22:01
Odpowiedź do DTFPro
Z mojego doświadczenia syndycy czasem odpowiadają z opóźnieniem, ale brak reakcji po kilku dniach jeszcze niczego nie przesądza. Pytanie, czy pisałeś na adres p
Też mi się zdarzało, że odpowiedź od syndyka przychodziła dopiero po kilkunastu dniach, więc kilka dni ciszy samo w sobie jeszcze nie mówi dużo. To, co piszesz o adresie z akt i o tym, żeby w treści była sygnatura oraz Twoje dane, ma duże znaczenie — bez tego mail potrafi „utknąć” albo trafić do ogólnej kolejki. Jeśli to była prośba o podstawowe informacje, to czasem szybciej idzie, gdy wiadomość jest bardzo konkretna (jedno–dwa pytania) i od razu widać, czego dotyczy. Pisałeś na adres wskazany w aktach i podałeś sygnaturę w tytule?
A
Ania 2026-03-15 20:06
Z mojego doświadczenia syndycy często nie odpisują „od ręki”, zwłaszcza mailowo, i kilka dni ciszy to niestety dość normalne. Obowiązek informowania jest, ale w praktyce częściej działa to przez pismo/portal sądowy albo przez biuro syndyka, a na zwykłe e-maile bywa różnie i terminy nie są takie jak w urzędzie. U mnie odpowiedź potrafiła przyjść dopiero po 1–2 tygodniach, a czasem dopiero po ponowieniu wiadomości albo telefonie. Pisałeś na adres z obwieszczenia/akt i podałeś sygnaturę sprawy w temacie?
O
Olek 2026-03-16 07:10
Syndyk co do zasady ma obowiązek udzielać uczestnikom postępowania informacji o sprawie, ale w praktyce odpowiedzi na e-maile bywają z opóźnieniem i nie ma jednego „sztywnego” terminu na zwykłą korespondencję (kilka dni ciszy jeszcze się zdarza, częściej realne są 1–2 tygodnie, zwłaszcza przy dużej liczbie spraw). Czy pisałeś na adres podany w obwieszczeniu/aktach i podałeś w mailu sygnaturę oraz swoje dane?
S
Serwisant 2026-03-16 09:28
Odpowiedź do Olek
Syndyk co do zasady ma obowiązek udzielać uczestnikom postępowania informacji o sprawie, ale w praktyce odpowiedzi na e-maile bywają z opóźnieniem i nie ma jedn
Też mam podobne doświadczenie jak pisze Olek: syndyk zwykle odpowiada, ale e-maile potrafią „leżeć” i kilka dni ciszy nic jeszcze nie znaczy, częściej odpowiedź przychodzi po tygodniu–dwóch, zwłaszcza jak mają dużo spraw. Piszesz do syndyka bezpośrednio czy przez kancelarię/sekretariat i czy w mailu podałeś sygnaturę oraz swoje dane?
M
MaszynaSzyje 2026-03-26 07:35
Odpowiedź do Serwisant
Też mam podobne doświadczenie jak pisze Olek: syndyk zwykle odpowiada, ale e-maile potrafią „leżeć” i kilka dni ciszy nic jeszcze nie znaczy, częściej odpowiedź
Z moich doświadczeń to, co pisze Serwisant, brzmi bardzo realnie: parę dni ciszy po mailu do syndyka jeszcze niczego nie przesądza, bo przy większej liczbie spraw odpowiedzi potrafią przyjść dopiero po 1–2 tygodniach. Co do „obowiązku” odpisania na e-mail, w praktyce kluczowe jest to, czy pytasz o konkretną czynność/wniosek w sprawie i czy pismo trafiło do akt (często mail traktują pomocniczo, a nie jako formalny kanał). Jeśli sprawa jest pilna albo dotyczy podstawowych danych, czasem szybciej działa krótka ponowna wiadomość z sygnaturą i prośbą o potwierdzenie odbioru albo telefon do kancelarii, bo sekretariat lepiej „wyciąga” temat. Piszesz bezpośrednio do syndyka czy na adres kancelarii/sekretariatu i podajesz w mailu sygnaturę sprawy?
G
GrafikPrasowy 2026-03-16 10:13
Z tego co wiem, syndyk nie ma „ustawowego” terminu na odpowiadanie na zwykłe e-maile tak jak urząd, więc brak odpowiedzi po kilku dniach jeszcze nie musi oznaczać, że Cię ignoruje. Syndycy często obsługują dużą liczbę spraw i korespondencję ogarniają partiami, a mail bez podpisu, sygnatury akt albo danych identyfikujących dłużnika potrafi utknąć albo zostać potraktowany jako ogólne zapytanie. Jeśli sprawa dotyczy konkretnych informacji w Twoim postępowaniu, zwykle sensownie działa kontakt „formalny”, czyli pismo z danymi sprawy (sygnatura, sąd, Twoje dane) z prośbą o odpowiedź, bo to łatwiej wpiąć do akt i potem rozliczyć. W praktyce odpowiedzi przychodzą czasem po 1–2 tygodniach, a przy większym obłożeniu nawet dłużej, zwłaszcza jeśli pytania wymagają sprawdzenia dokumentów. Bywa też, że syndyk komunikuje się głównie przez portal/korespondencję tradycyjną, a mail traktuje pomocniczo. Jeśli zależy Ci na szybkim potwierdzeniu, czasem wystarcza krótki follow-up z tymi danymi i jednym konkretnym pytaniem zamiast kilku wątków naraz. Podaj, czy w mailu wpisałeś sygnaturę akt i swoje dane (imię, nazwisko, PESEL/NIP) oraz o co dokładnie pytasz?