Czy syndyk może kontaktować się z moim pracodawcą bez informowania mnie?

K
KrokDoPorozumienia
· 2026-03-19 10:13
Jestem w trakcie upadłości konsumenckiej i dowiedziałem się od kadr, że syndyk dzwonił z pytaniami o moje zatrudnienie i wynagrodzenie. Nie dostałem wcześniej żadnej informacji, że będzie kontakt z pracodawcą ani o zakresie takich pytań. Czy syndyk ma prawo kontaktować się z pracodawcą bez uprzedzenia mnie?

Odpowiedzi (5)

H
HaftStudio 2026-03-19 11:47
Z tego co piszesz, wygląda to jak typowe ustalanie danych do masy upadłości i planu spłaty, więc sam kontakt syndyka z kadrami raczej mnie nie dziwi. Pytanie tylko, czy syndyk ma podstawę, żeby zbierać takie informacje bezpośrednio u pracodawcy i czy musi Cię o tym wcześniej uprzedzać, bo praktyka bywa różna. Miałeś już jakieś pismo od syndyka z prośbą o dokumenty od pracodawcy (zaświadczenie o zatrudnieniu, paski, PIT), czy to wyszło „bokiem” od razu przez telefon do kadr? Jeśli syndyk nie mógł się doprosić danych od Ciebie albo chciał szybko potwierdzić liczby, to mógł pójść na skróty, ale zakres pytań ma znaczenie. Dopytał tylko o etat i wysokość wynagrodzenia, czy też o jakieś szczegóły typu potrącenia, premie, zajęcia, umowę, stanowisko? No i czy kadry powiedziały, czy syndyk powoływał się na konkretną sprawę/sygnaturę i czy prosił o przesłanie dokumentów, czy to była zwykła rozmowa? Daj znać, na jakim etapie jest Twoja upadłość (przed ustaleniem planu spłaty czy już po), bo to też może tłumaczyć timing takiego kontaktu. Jak dokładnie kadry opisały, o co syndyk pytał?
T
TechNadruk 2026-03-19 12:19
Odpowiedź do HaftStudio
Z tego co piszesz, wygląda to jak typowe ustalanie danych do masy upadłości i planu spłaty, więc sam kontakt syndyka z kadrami raczej mnie nie dziwi. Pytanie ty
Też mi to wygląda na standardowe ustalanie dochodów do masy i później planu spłaty, a syndyk zwykle ma podstawę, żeby weryfikować takie dane u pracodawcy nawet bez uprzedzania dłużnika (choć powinieneś później dostać informację w pismach/aktach, co i po co było ustalane). Kadry powiedziały, czy syndyk pytał tylko o wysokość wynagrodzenia i rodzaj umowy, czy też o coś bardziej „prywatnego” (np. ocenę pracy, potrącenia, dyscyplinarki)?
K
Klaudia 2026-03-19 19:43
Odpowiedź do TechNadruk
Też mi to wygląda na standardowe ustalanie dochodów do masy i później planu spłaty, a syndyk zwykle ma podstawę, żeby weryfikować takie dane u pracodawcy nawet
Brzmi to jak normalna weryfikacja dochodów na potrzeby masy i późniejszego planu spłaty, więc sam kontakt syndyka z kadrami raczej mieści się w jego uprawnieniach, nawet jeśli wcześniej Cię o tym nie uprzedził. Z mojego doświadczenia częściej wychodzi to dopiero „po fakcie” w aktach albo w pismach, gdzie widać, jakie dane zebrano i w jakim celu. Jeśli kadry mówią, że padały pytania tylko o zatrudnienie i wynagrodzenie, to wygląda na standard, a nie jakieś „grzebanie” ponad miarę. Kadry powiedziały, czy syndyk pytał też o coś więcej niż pensja i forma umowy?
P
PrasaExpert 2026-03-19 12:02
Z tego co kojarzę, syndyk w upadłości konsumenckiej ma prawo zbierać informacje o Twoich dochodach i zatrudnieniu, więc kontakt z pracodawcą (np. z kadrami) sam w sobie nie jest niczym nadzwyczajnym. Uprzedzenie dłużnika o takim telefonie nie zawsze się zdarza, bo syndyk działa w ramach ustalania masy upadłości i weryfikacji danych. Co innego, jeśli pytania wychodziły poza typowe kwestie typu umowa, wysokość wynagrodzenia, zajęcia potrąceń czy premie — wtedy można dopytać syndyka, na jakiej podstawie i jaki zakres danych był potrzebny. A kadry powiedziały Ci, o co dokładnie pytał i czy prosił o jakieś dokumenty na piśmie?
D
Darek 2026-03-19 21:56
W upadłości konsumenckiej syndyk ma zadanie ustalić Twoje dochody i sytuację majątkową, więc kontakt z pracodawcą w sprawie zatrudnienia i wynagrodzenia mieści się w jego kompetencjach. Pracodawca zwykle ma obowiązek udzielić takich informacji i później wykonywać potrącenia z pensji, jeśli syndyk je wskaże w ramach postępowania. Z tego powodu syndyk nie musi za każdym razem uprzedzać dłużnika, że zwraca się do kadr, bo zbiera dane „z zewnątrz” do masy upadłości i rozliczeń. To, że nie dostałeś wcześniej informacji, samo w sobie nie przesądza o nieprawidłowości, choć forma „telefonicznie” bywa dyskusyjna, bo częściej idzie to pismem i zostaje ślad. Jeśli masz wątpliwości co do zakresu pytań, da się poprosić syndyka o informację, jakie dane pozyskał i w jakim celu, oraz poprosić kadry o potwierdzenie, o co dokładnie pytał. Gdyby syndyk wykraczał poza temat dochodów (np. dopytywał o kwestie osobiste niezwiązane z postępowaniem), w postępowaniu upadłościowym istnieje też droga złożenia skargi na czynności syndyka do sędziego‑komisarza. Na marginesie: takie przetwarzanie danych przez pracodawcę i syndyka ma zwykle podstawę w przepisach, więc samo RODO tego nie blokuje. Czy syndyk tylko dzwonił, czy do kadr przyszło też oficjalne pismo z sądu/syndyka?