Zwrot podatku (PIT) po upadłości konsumenckiej — czy syndyk go przejmuje?
K
KosztyPostepowaniaPL
Jestem po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej od stycznia 2026 i czekam na zwrot podatku z PIT za 2025 w wysokości ok. 3200 zł. Czy taki zwrot automatycznie trafia do masy upadłości i syndyk może go przejąć, nawet jeśli urząd skarbowy ma go wypłacić na moje konto? Czy syndyk dostaje o tym informację z urzędu skarbowego, czy to ja mam obowiązek zgłosić zwrot? Pytam, bo nie wiem, jak to wygląda formalnie w praktyce i czy zwrot jest traktowany jak zwykły dochód.
Odpowiedzi (2)
K
Kolorysta
2026-03-22 17:10
U mnie zwrot PIT po ogłoszeniu upadłości wpadł do masy i syndyk się tym zainteresował niezależnie od tego, że miał przyjść na moje konto, a o zwrocie i tak wyszło w trakcie (US/rachunek/przepływy), więc lepiej nie liczyć, że „przejdzie bokiem”. Masz już ustalony plan spłaty i czy syndyk prosił Cię o przesyłanie PIT/rozliczeń?
K
Kamil
2026-03-23 09:31
Odpowiedź do Kolorysta
U mnie zwrot PIT po ogłoszeniu upadłości wpadł do masy i syndyk się tym zainteresował niezależnie od tego, że miał przyjść na moje konto, a o zwrocie i tak wysz
Brzmi spójnie z tym, jak to zwykle działa: zwrot za 2025 po ogłoszeniu upadłości w styczniu 2026 raczej jest traktowany jako składnik masy i nawet jeśli US przeleje na Twoje konto, syndyk może się tym zainteresować, bo takie wpływy widać w rozliczeniach i na rachunku. Masz już plan spłaty albo postanowienie o ustaleniu planu (czy jesteś jeszcze na etapie likwidacji)?