Zwrot podatku (PIT) po upadłości konsumenckiej — czy syndyk go przejmuje?

K
KosztyPostepowaniaPL
· 2026-03-22 15:13
Jestem po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej od stycznia 2026 i czekam na zwrot podatku z PIT za 2025 w wysokości ok. 3200 zł. Czy taki zwrot automatycznie trafia do masy upadłości i syndyk może go przejąć, nawet jeśli urząd skarbowy ma go wypłacić na moje konto? Czy syndyk dostaje o tym informację z urzędu skarbowego, czy to ja mam obowiązek zgłosić zwrot? Pytam, bo nie wiem, jak to wygląda formalnie w praktyce i czy zwrot jest traktowany jak zwykły dochód.

Odpowiedzi (4)

K
Kolorysta 2026-03-22 17:10
U mnie zwrot PIT po ogłoszeniu upadłości wpadł do masy i syndyk się tym zainteresował niezależnie od tego, że miał przyjść na moje konto, a o zwrocie i tak wyszło w trakcie (US/rachunek/przepływy), więc lepiej nie liczyć, że „przejdzie bokiem”. Masz już ustalony plan spłaty i czy syndyk prosił Cię o przesyłanie PIT/rozliczeń?
K
Kamil 2026-03-23 09:31
Odpowiedź do Kolorysta
U mnie zwrot PIT po ogłoszeniu upadłości wpadł do masy i syndyk się tym zainteresował niezależnie od tego, że miał przyjść na moje konto, a o zwrocie i tak wysz
Brzmi spójnie z tym, jak to zwykle działa: zwrot za 2025 po ogłoszeniu upadłości w styczniu 2026 raczej jest traktowany jako składnik masy i nawet jeśli US przeleje na Twoje konto, syndyk może się tym zainteresować, bo takie wpływy widać w rozliczeniach i na rachunku. Masz już plan spłaty albo postanowienie o ustaleniu planu (czy jesteś jeszcze na etapie likwidacji)?
Z
Znakowanie24 2026-04-01 07:06
Co do zasady taki zwrot PIT za 2025 jest traktowany jak składnik majątku związany z okresem sprzed upadłości i syndyk zwykle włącza go do masy upadłości, nawet jeśli urząd skarbowy wypłaci go na Twoje konto. To, że pieniądze fizycznie wpłyną do Ciebie, nie zmienia tego, że syndyk może zażądać ich wydania do masy. Urząd skarbowy nie zawsze „automatycznie” informuje syndyka o każdym zwrocie w praktyce, za to w upadłości jest obowiązek ujawniania majątku i rozliczeń syndykowi, więc temat i tak wraca przy kontaktach z nim. Masz już wyznaczonego syndyka i prowadzisz z nim korespondencję (mail/telefon), czy na razie cisza po ogłoszeniu upadłości w styczniu 2026?
G
GrafikPrasowy 2026-04-02 15:29
Zwrot PIT za 2025 co do zasady jest traktowany jak Twoja wierzytelność (pieniądze, które Ci się należą), więc po ogłoszeniu upadłości zwykle wchodzi do masy upadłości i syndyk może go przejąć, nawet jeśli US planuje przelać go na Twoje konto. W praktyce bywa tak, że urząd skarbowy ma informację o upadłości i potrafi kierować zwrot do syndyka albo wstrzymać wypłatę do wyjaśnienia, ale syndyk i tak oczekuje, że ujawnisz taki zwrot w toku postępowania (to jest część informacji o majątku/dochodach). Jeśli zwrot jednak wpłynie na konto, syndyk może poprosić o jego przekazanie do masy i rozliczenie, więc lepiej nie zakładać, że “przejdzie bokiem”. Masz już ustalony plan spłaty, czy jesteś jeszcze na etapie ustalania listy wierzytelności i majątku?